• Search form

11.06.2018 | 11:06

Muzikon u slavu Bernštajna

Muzikon u slavu Bernštajna

Kamerni orkestar Muzikon održaće 14. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda koncert posvećen stvaralaštvu Leonarda Bernštajna, povodom stogodišnjice rođenja tog američkog kompozitora, dirigenta i profesora, a izvešće i kompozicije autora koji su uticali na njegov rad i formirali ga kao jednu od najznačajnijih muzičkih figura u 20. veku.

Koncert Muzikona predstavlja omaž originalnoj i nesvakidašnjoj ličnosti Bernštajna, koja je godinama predstavljala i promovisala najveće domete klasične muzike širom sveta.

Koncertni program je zamišljen kao razvojno iskustvo podeljeno na tri dela. U prvom delu, odabrana su dela velikog prijatelja i uzora Leonarda Bernštajna, Arona Koplanda i Džordža Geršvina, među kojima su i “Rapsodija u plavom” u aranžmanu za kamerni orkestar - jedno od omiljenih i često izvođenih dela tokom Bernštajnove karijere. Drugi deo koncerta posvećen je jednom od najreprezentativnijih dela Bernštajnovog stvaralaštva, mjuziklu “Priče sa zapadne strane”, tokom kojeg će posetioci imati priliku da čuju najreprezentativnije orkestarske odlomke. Treći deo je vezan za uticaj Bernštajna - kao velikog profesora i promotera kvalitetne muzike - na muzičku zajednicu i njegove bliskosti sa džez stvaralaštvom. Završnica koncerta tako je posvećena džez standardima u izvođenju kamernog orkestra i trija Miloša Branisavljevića (J. Kern – All the things you are).

Kamerni orkestar Muzikon, koji je izazvao veliku pažnju nedavno završenom sezonom Hypercube u Kolarčevoj zadužbini, multimedijalni je umetnički sastav iz Beograda, koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost, sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođaštva. Pored klasičnog repertoara, Muzikon razvija i izvodi drugačije projekte (digitalni koncerti, interaktivni dizajn i nove tehnologije).

Ulaznice za koncert u DOB-u koštaju 300 dinara.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.