• Search form

29.09.2017 | 21:43

Nagrade 15. Salona stripa

Nagrade 15. Salona stripa

Gran pri 15. Međunarodnog salona stripa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu osvojili su Darko Macan (scenario) i Fran Strukan iz Hrvatske (crtež i kolor) za strip “Kod urara”, dok je Mladi lav za najboljeg autora do 15 godina dodeljen Kalini Pečevskoj (2004) iz Makedonije za “Odbačenu ženu”.

Za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog stripa jezika nagrađeni su Svetozar Obradović (scenario) i Goran Đukić Gorski (crtež i kolor) iz Srbije za “Lešinare”, dok je najboljim alternativnim stripom proglašen “PlavetniloTamare Majkić, takođe iz Srbije.

Nagradu za najbolji scenario dobio je Pavle Zelić iz Srbije za “Gospodar oružja” (crtež: Nenad Cvitičanin, Srbija), a za najbolji crtež nagrađen je Boris Stoilov iz Bugarske za “The Surprising Adventures of Baron Münchausen”.

Specijalnu nagradu žirija za inovaciju u strip umetnosti dobili su Enrique Pilozo iz SAD (scenario) i Victor Vélez iz Meksika (crtež) za “A Schizofrenic Journal”.

Autor pobedničkog stripa Darko Macan (1966) je u gotovo 30 godina profesionalne karijere objavio ukupno šezdesetak naslova, radeći za izdavače u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Nemačkoj, Danskoj, SAD i Francuskoj. Nagrađivan je za stripove, romane za decu i naučnofantastične priče. Fran Strukan, nesuđeni grafičar, započeo je ozbiljan stripovski put na CRŠ-u 2008. godine, gde je dobio nagradu Mladi lav. Potom je radio  storibord za marketinške agencije, razne ilustracije, te kratke stripove prema vlasititom scenariju, dosad uglavnom neobjavljene. Bio je kolorista, jedne (za sada jedine) sveske samoizdatog američkog stripa Food for thought, kao i nekoliko naslovnica za američku Dynamite Ent. koje crta Goran Sudžuka. Prema scenariju Krešimira Biuka, crta strip Prava misija, objavljen u zagrebačkom fanzinu Endem, koji je tuširao Sudžuka. Za britanski Futurequake je ilustrovao dva kratka stripa (Be careful what you wish for i Jungalow), a tuširao je i dve epizode Mistera Mačka Roberta Solanovića u albumu Postanak, prema scenariju Darka Macana.

Žiri su činili strip autor i ilustrator Boban Savić Geto (predsednik žirija), strip scenaristkinja Dragana Stojiljković, strip autor i ilustrator Željko Pahek,
slikar i strip autor Milan Miletić i strip autor Aleksandar Zograf (Saša Rakezić).

U kategoriji takmičara do 15 godina, osim nagrade Mladi lav, dodeljena je i specijalna nagrada žirija za najbolju ideju, koju je dobila Nikoleta Pavlović (2001) iz Srbije za “Diskonekciju”, dok je za zreo i maštovit izraz nagrađena Aleksandra Davinić (2002) iz Srbije za “Jedan, dva i tri…”. Specijalna nagrada za najmlađe autore dodeljena je Jovanu Đorđeviću (2011) iz Srbije za “Ko zna?!” i Lazaru Lužnjaninu (2011) iz Srbije za “San”.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.