• Search form

26.05.2018 | 22:07

Nagrade 16. Bijenala arhitekture

Nagrade 16. Bijenala arhitekture

Najboljim nacionalnim paviljonom na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji, koje je svečano otvoreno 26. maja dodelom nagrada, proglašen je švajcarski, a Zlatnog lava za pojedinačno učešće na centralnoj izložbi “Slobodan prostor” (Freespace) dobio je Eduardo Souto de Moura iz Portugala.

Prema odluci međunarodnog žirija, koji su činili Sofía von Ellrichshausen (predsednica) iz Argentine, Frank Barkow (SAD), Kate Goodwin (Australija), Patricia Patkau (Kanada) i Pier Paolo Tamburelli (Italija), švajcarski paviljon proglašen je najboljim kao arhitektonska instalacija koja pruža i uživanje i dotiče se kritičkih pitanja domaćeg prostora.

U švajcarskom paviljonu u Đardinima predstavljena je izložba “Svizzera 240 - House Tour", na kojoj učestvuju Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matthew van der Ploeg, Ani Vihervaara.

Specijalno priznanje dodeljeno je britanskom pavilljonu za izložbu “Ostrvo” (Island) čiji su kustosi Caruso St John Architects i Marcus Taylor, a predstavlja, kako je istaknuto, hrabar predlog koji koristi prazninu kako bi kreirao “slobodan prostor” za događaje i neformalne svrhe.

Zlatni lav za najboljeg učesnika izložbe “Slobodan prostor”, na kojoj je predstavljeno oko 70 arhitekata, dodeljen je Eduardu Souto de Mouri (Souto Moura Arquitectos, Porto) za precizno uparivanje fotografija iz vazduha, koje otkrivaju suštinsku vezu arhitekture, vremena i prostora. Slobodan prostor u tom projektu, kako je istakao žiri u obrazloženju, pojavljuje se bez najave, čist i jednostavan.

Dodeljena su i dva specijalna priznanja za učešće na centralnoj izložbi, a dobitnici su Andra Matin iz Indonezije i Rahul Mehrotra (Indija/SAD).

Srebrni lav za mladog učesnika u usponu dodeljen je grupi belgijskih arhitekata (Jan de Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu) iz Genta za projekat koji pruža uverenje zahvaljujući kome sporost i čekanje dozvoljavaju arhitekturi da bude otvorena za buduću aktivaciju.

Odbor direktora Bijenala u Veneciji, kojim predsedava Paolo Baratta, dodelio je Zlatnog lava za životno delo britanskom arhitekti Kennethu Framptonu.

Na 16. Bijenalu arhitekture, čije su umetničke direktorke Yvonne Farrell i Shelley McNamara, učestvuju 63 nacionalna paviljona, a prvi put su se na toj međunarodnoj izložbi našle Antigva i Barbuda, Saudijska Arabija, Gvatemala, Liban, Pakistan i Vatikan. Litvanija prvi put samostalno učestvuje, nakon što se  2016. godine predstavila kao deo programa baltičkih zemalja.

Iz regiona učestvuju Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Srbija.

*Foto: Bijenale u Veneciji

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.