• Search form

15.04.2018 | 22:18

Nagrade ASSITEJ-a Srbije

Nagrade ASSITEJ-a Srbije

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade – ASSITEJ Srbije dodelilo je nagradu za najbolju predstavu u Srbiji u 2017. godini Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu za “Mobi Dik”, a priznanja povodom profesionalnih jubileja dobili su Ljubivoje Ršumović, Ljubica Beljanski Ristić i Lutkarska scena Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” u Zrenjaninu.

Predstava “Mobi Dik”, nastala prema komadu koji je prema motivima romana Hermana Melvila napisao Dimitrije Kokanov, a režirala Snežana Trišić, proglašena je najboljom odlukom žirija koji su činili Bojana Lazić, Jovana Rakić Kiselčić, Diana Kržanić Tepavac, Anđelka Nikolić i Milena Depolo.

Kako je naveo žiri, veliki američki ep “Mobi Dik”, klasično delo svetske književnosti, adaptirano je u predstavi Malog pozorišta “Duško Radović” sa “velikom pažnjom i brigom o mladom gledaocu, uz punu svest autora o pedagoškoj moći koju ima pozorište za decu i mlade”.

“Vrlo kompleksna originalna priča o surovoj borbi čoveka sa prirodom, ali i sa najskrovitijim dubinama vlastitog bića, transponovana je u priču ispričanu iz vizure savremenog deteta, koje se i samo suočava sa strahovima od mora, dubine i nepoznatog; u priču koja osnažuje decu i druge marginalizovane grupe i ohrabruje ih da istraju i budu ono što jesu; u priču koja na suptilan i promišljen način promoviše vrednosti kao što su sloboda, jedinstvenost i originalnost, jednakost, plemenitost i empatija”, naveo je žiri u obrazloženju nagrade, uručene 13. aprila u Malom pozorištu “Duško Radović”.

Rediteljka predstave Snežana Trišić je tim povodom izjavila da joj nagrada ASITEŽ-a mnogo znači, jer je to “najvažnija organizacija za razvoj pozorišta za decu i mlade u Srbiji, a i šire”.

“Izuzetni umetnici i posvećenici u ASITEŽ-u koji u nemogućim uslovima stvaraju prostor za razvoj dečijeg pozorišta i imaju uvid u sve evropske i svetske tokove prepoznali su i vrednosti našeg ‘Mobi Dika’. U trenutku kada se sve vrednosti urušavaju i podrška za većinu kvalitetnih poduhvata u oblasti umetnosti i kulture u Srbiji izostaje važno je i značajno je da ovakva podrška postoji”, navela je Snežana Trišić, zahvalivši i  pozorištu “Duško Radović”, glumcima i autorskom timu “Mobi Dika”.
 
Na ceremoniji je uručeno i priznanje Ljubivoju Ršumoviću, jednom od osnivača, za 60 godina profesionalnog rada i izuzetan doprinos pozorišnoj kulturi i dramskom stvaralaštvu za najmlađu i mladu publiku.

Ljubica Beljanski Ristić, takođe jedan od osnivača, dobila je priznanje za 40 godina od osnivanja Dramskog studija “Skozorište” i za izuzetan doprinos razvoju pozorišne kulture kroz istraživački i inovativni rad sa decom i mladima.

Lutkarska scena Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” dobila je priznanje za jubilej u 2016. godini - za 60 godina lutkarske scene pozorišta i doprinos razvoju pozorišne umetnosti za decu i mlade.

ASSITEJ Srbije je organizacija aktivna već 15 godina u internacionalnoj zajednici kao član međunarodne ASSITEJ mreže koja ima 85 nacionalnih centra u svetu i učestvuje u zajedničkim projektima.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.