• Search form

05.09.2017 | 14:22

Nastavak rasprave o Predlogu strategije razvoja kulture

Nastavak rasprave o Predlogu strategije razvoja kulture

Javna rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture Srbije od 2017. do 2027. godine biće nastavljena 7. septembra u Užicu, uz učešće članova tima koji je radio na tom tekstu, pomoćnika, savetnika i drugih predstavnika nadležnih sektora Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Javna rasprava u Užicu, koja sledi posle novosadske i subotičke, biće održana u 12 časova u Gradskoj kući (sala Privredne komore), najavilo je Ministarstvo kulture.

Uvodna izlaganja održaće direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević, koji je bio na čelu tima za izradu Strategije, te direktor Narodnog muzeja Užice Nikola Gogić, a prisutne će pozdraviti i član Gradskog veća Užica zadužen za kulturu Petar Blagojević.

Na pitanja i predloge učesnika odgovaraće pomoćnici ministra kulture Aleksandra Fulgosi i Olivera Živanović, sekretar Igor Jovičić, posebni savetnik Dragan Hamović i predstavnici nadležnih sektora Ministarstva.

Po završetku uvodnih predavanja, kako je najavljeno, prisutni će imati priliku da postave pitanja i iznesu sugestije i predloge predstavnicima Ministarstva.

Javna rasprava započeta je 1. septembra u Novom Sadu, a nakon sličnog skupa u Subotici, održanog 4. septembra, te predstojećeg u Užicu, najavljena je i 12. septembra u Kosovskoj Mitrovici, 14. septembra u Kragujevcu, 18. septembra u Nišu i 28. septembra u Beogradu.

Početak javne rasprave o Predlogu strategije razvoja kulture, održane 1. septembra u Matici srpskoj, protekao je u pohvalama na račun Ministarstva kulture i informisanja koje je konačno izradilo taj dokument, predviđen Zakonom o kulturi iz 2009. godine, ali su se čule i kritike u vezi sa definisanjem ciljeva i mera, terminologije, izostavljanjem pojedinih segmenata koji su ocenjeni važnim za kulturni razvoj, kao što je obrazovanje, odsustvom preciznih podataka o stanju kulture koji bi bili osnova za rešavanje problema koje odražavaju...

Komentare i sugestije moguće je poslati do kraja septembra u pisanom obliku Ministarstvu kulture na adresu strategija@kultura.gov.rs ili poštom na adresu: Vlajkoviceva 3, 11000 Beograd.

(SEEcult.org)

 

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.