• Search form

30.11.2017 | 15:53

Nesaslušane priče migranata

Nesaslušane priče migranata

Ulična galerija predstavlja od 1. decembra izložbu “Nesaslušane priče” Centra za kulturnu dekontaminaciju, nastalu u okviru projekta “SOKAK”, posvećenog “različitosti i radoznalosti, odnosno integraciji migrantskih i lokalnih zajednica duž tzv. Balkanske rute kroz stvaranje zajedničkih primerenih narativa i praksi koje podstiču interkulturni dijalog i međusobno razumevanje.

Migranti koji su zarobljeni u prinudnoj raseljenosti već duže vremena nalaze se u stanju limba u Srbiji. Njihova osnovna prava i suštinske ekonomske, psihosocijalne potrebe ostaju neispunjene i njihove potrebe za učenjem ostaju uglavnom nevidljive. Aktivnosti projekta “SOKAK” bave se neposrednim potrebama migranata, pružajući im glas, omogućavajući im da predstave svoje ideje i mišljenje zajedno sa građanima zemlje u kojoj žive, kao ključnih u borbi protiv rasističkih, ksenofobičnih i sklerotičnih stavova.

Izložba obuhvata digitalne fotografije iz mobilnih telefona koje su prikupljene tokom 2017. godine kao forme nematerijalne kulturne baštine koju migranti nose kao digitalni prtljag na svojim putovanjima. Takođe, tu su i fotografije nastale tokom radionice digitalne fotografijeNeispričane priče”, uz učešće članova lokalne i migrantske zajednice, a realizovane u junu 2017. godine u Domu omladine Beograda.

Fotografije prate priče autora. Jake izjave koje vraćaju glas traumatizovanim ljudima nadglašavaju reči straha i mržnje kroz koje se razvijaju političke tenzije i manipulacije.

“Mi, Evropljani, treba da gledamo Evropu očima onih koji su na putu ka njoj, kako bi nas podsetili na vrednosti koje smo zaboravili, a pre svega na solidarnost njenih građana”, navela je autorka izložbe Lola Joksimović.

Izložba će biti otvorena u Uličnoj galeriji do 22. decembra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.