• Search form

29.06.2018 | 14:23

Osnovana Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji

Osnovana Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji

Frankofoni ambasadori u Srbiji udružili su se u grupu čiji je cilj da bude platforma za razmenu informacija i kontakata između diplomatskih misija, kao i sa svim akterima koji se zalažu za Frankofoniju u Srbiji (Vlada, lokalne zajednice, a naročito sa poslenicima u oblasti kulture i obrazovanja), koji kao misiju imaju promociju Frankofonije, kao i kulturnu i jezičku raznovrsnost i vrednosti multilateralizma (mir, bezbednost i razvoj, interkulturni i međureligijski dijalog, solidarnost).

Osnivački sastanak Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji održan je 28. juna na poziv ambasadora Švajcarske Filipa Geksa, a najavljeno je još krajem marta na zatvaranju Meseca frankofonije u Srbiji - nekoliko dana pre nego što će Srbija uputiti Međunarodnoj organizaciji Frankofonije (OIF) molbu da postane pridruženi član te organizacije (od 2006. je u statusu posmatrača).

Grupa je otvorena za sve ambasadore (ili šefove misija) država članica, pridruženih članova ili država posmatrača Frankofonije kao i za međunarodne organizacije čiji je radni jezik francuski. Osnivači te grupe su zvaničnici 15 diplomatskih misija u Srbiji, ali ona ostaje otvorena za nove članove, saopštila je francuska ambasada.

Grupa će tesno sarađivati sa OIF, čija se regionalna kancelarija za centralnu i istočnu Evropu nalazi u Bukureštu, kao i sa Univerzitetskom agencijom Frankofonije (AUF), te sa Francuskim institutom u Srbiji (operativna podrška).

Ambasadori i šefovi misija su koncenzusom usvojili sastav kancelarije za 2018/2019. godinu, čiji je predsednik ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž (Mohammed Amine Belhaj), a članovi su i ambasador Egipta Amr Alguvejli (Amr Aljowaily), ambasadorka Kanade Keti Čaba (Kati Csaba), predstavnica Generalnog sekretara UN Simona-Mirela Mikulesku (Simona Mirela Miculescu), ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa (Oana-Cristina POPA) i ambasador Koreje Deđong Ju (Dae Jong Yoo), a sekretar je ambasador Francuske Frederik Mondoloni (Frédéric Mondoloni).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.