• Search form

21.11.2017 | 15:03

Podgorica za tri godine 18 miliona evra u kulturu

Podgorica za tri godine 18 miliona evra u kulturu

Podgoričke vlasti uložile su u protekle tri godine više od 18 miliona evra u programske sadržaje i infrastrukturu u oblasti kulture, izjavio je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović prilikom otvaranja rekonstruisane sale “Dodest” KIC “Budo Tomović”.

“U mandatu aktuelne gradske uprave budžet za kulturu iz godine u godinu je povećavan i u prethodne tri godine izdvojeno je više od deset miliona evra kada su pitanju tekući, odnosno operativni izdaci, a za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku biće investirano blizu osam miliona evra i to kroz izgradnju Gradskog pozorišta, rekonstrukciju KIC-a ‘Budo Tomović’, uključujući i salu Dodest, postavljanje letnje pozornice, izgradnju Gradske knjižare i spomenika vojvodi Mirku Petroviću, rekonstrukciju rodne kuće Rista Stijovića, restauraciju Sahat-kule i uređenje Trga Bećir-bega Osmanagića, istraživanje i restauraciju tvrđave Ribnica, arheološka istraživanja na Duklji…”, naveo je Stijepović, saopštile su 21. novembra gradske vlasti.

Ukupna ulaganja u rekonstrukciju KIC “Budo Tomović”, kako je dodao, prelaze 200.000 evra u poslednje dve godine.

Prema njegovim rečima, to govori o opredeljenosti gradske uprave da ta javna ustanova “i dalje bude vodeća u organizovanju kulturnih aktvnosti”.

“Uveren da sve ovo predstavlja još jedan u nizu doprinosa poboljšanju uslova za još snažniji razvoj kulture i stvaranje mogućnosti da sugrađani i posetioci Grada u izuzetnom prostoru uživaju u onome što su najveći dometi kulturnog i umetničkog stvaralaštva”, rekao je Stijepović, pominjući nove programe, poput Internacionalnog sajma knjiga, kao i povećanje finansijske podrške za dugogodišnje manifestacije - Podgoričko kulturno leto, DEUS i FIAT.

Stijepović je rekao i da je “Grad znatno intenzivirao i saradnju sa NVO, raznim udruženjima i kreativnim pojedincima, što je rezultiralo podrškom u realizaciji mnogih novih manifestacija koje već postaju tradicionalne”. kao primer je naveo rok festival City Groove, Podgorica Art Fest, Džada Fest, Made in NY džez festival, Dani gitare…

Direktorka KIC “Budo Tomović” Snežana Burzan izrazila je zahvalnost gradskim vlastima na “podršci instituciji i publici koja posećuje salu” Dodest, namenjenu književnim, filmskim, muzičkim, tribinskim i konferencijskim programima.

“Zgrada je podignuta sredinom 60-ih godina i nije puno puta ulagano u nju, zato je još veća zasluga aktuelne gradske upravi što ulaže kontinuirano u kulturu”, dodala je direktorka.

(SEEcult.org)

Zoran Popović, Performance Axioms, SKC, Belgrade 1972
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.