• Search form

10.03.2018 | 19:35

Raskoš rimske Srbije u Akvileji

Raskoš rimske Srbije u Akvileji

Izložba Narodnog muzeja u Beogradu “Blago i carevi - raskoš rimske Srbije” otvorena je 10. marta u Palati Meizlik u Akvileji, a predstavlja izbor eksponata koji svedoče o tragovima rimske civilizacije u današnjoj Srbiji u periodu od 600 godina.

Izložba je otvorena u okviru kulturne saradnje Srbije i Italije koje, prema rečima pomoćnice ministra kulture i informisanja Danijele Vanušić, ne dele granice, niti isti ekonomski status, ali dele duh bogatog evropskog nasleđa i zajedničke kulturne vrednosti.

Danijela Vanušić istakla je da su istorija i geografija zbližile Apeninsko i Balkansko poluostrvo brojnim događajima i nitima, saopštilo je Ministarstvo kulture. “Istorija je pisala lepe i ružne stranice bilo je uspona i padova, ali podatak da je 17 rimskih imperatora rođeno na tlu današnje Srbije govori mnogo o našim istorijskim vezama, naglašava značaj teritorije Balkana i svedoči o njegovom uticaju na razvoj jedne od najvećih imperija i kultura na tlu Evrope”, istakla je Danijela Vanušić.

Izložba “Blago i carevi - raskoš rimske Srbije”, kako je ocenila, predstavlja omaž i doprinos boljem razumevanju nekih od tih odnosa.

Danijela Vanušić je izrazila zadovoljstvo što je u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa na reprezentataivan način prikazan segment bogatog i raznovrsnog kulturnog nasleđa Srbije, kao dela jedinstvenog evropskog kulturnog prostora.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je na otvaranju izložbe da probrani eksponati predstavljaju najbitnije tragove rimske civilizacije u Srbiji u periodu od 600 godina koje su sa sobom donosile različite društvene odnose i kulturne impulse, koji su u balkanske provincije dopirali kako sa tla Italije, tako i iz istočnih provincija.

“Izvanredan ambijent Palate Meizlik pravo je mesto u kome remek-dela rimske civilizacije otkrivena u Srbiji, a predstavljena pod budnim okom direktora Fondacije Akvileja Kristijana Tiusija svedoče da su temelji savremene evropske civilizacije, oformljeni još pre 2.000 godina, kroz nasleđe iz rimskog perioda i danas dobro prepoznatljivi”, istakla je Bojana Borić Brešković.

Za izložbu su odabrani predmeti iz reda najznačajnijih ostvarenja umetnosti i zanatstva vremena kada je teritorija današnje Srbije činila integralni deo Rimskog carstva. Eksponati potiču iz širokog hronološkog okvira između I i VI veka, počev od ranog Rimskog carstva, preko perioda Tetrarhije, sve do vremena Konstantina Velikog i perioda ranog hrišćanstva. To je upravo i vreme kada je Akvileja bio jedan od najvećih i najbogatijih gradova Carstva na tlu današnje Italije.

Na izložbi je predstavljeno 61 delo iz osam muzeja u Srbiji, a jedan eksponat je iz privatne kolekcije. Među njima je 30 eksponata iz fonda Narodnog muzeja, kao i predmeti iz Muzeja Vojvodine, Narodnog muzeja u Požarevcu, Muzeja Srema, Narodnog muzeja u Nišu, Muzeja Krajine u Negotinu, Muzeja grada Beograda i Narodnog muzeja u Zaječaru.

Postavku prati dvojezični katalog na engleskom i italijanskom, nastao u saradnji srpskih i italijanskih stručnjaka.

Autorka izložbe i kourednica publikacije je naučna savetnica Ivana Popović, a koordinator muzejska savetnica Deana Ratković.

Izložba će biti otvorena do 3. juna.

*Foto: Ministarstvo kulture

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.