• Search form

21.05.2018 | 15:17

Sačuvajmo Topolsku - sačuvajmo Beograd

Sačuvajmo Topolsku - sačuvajmo Beograd

Udruženje građana “Topolska” pokrenulo je onlajn peticiju sa zahtevom za usvajanje novog plana detaljne regulacije nekoliko blokova na Vračaru i obustavljanje potvrđivanja urbanističkih projekata, izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola dok se ti blokovi ne stave pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ne usvoji novi plan detaljne regulacije.

Zahtev se odnosi na gradske blokove omeđane ulicama: Mileševskom, Vojvode Dragomira, Novopazarskom, Maksima Gorkog i Kalenićevom.

Pokretači peticije traže da se u tim blokovima ograniči maksimalna spratnost na nivou zone 2.S6.3 (maksimilna visina venca objekta 12 metara) i promene uslovi za ograđivanje parcela i zelenih površina, zatim da se odrede tačni i precizni kriterijumi za stil gradnje i arhitektonsko oblikovanje novih objekata na parcelama koje se nalaze u ulicama tih blokova zarad očuvanja postojeće prostorne kulturno-istorijske celine, kao i da se ceo taj kraj u celini evidentira kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu, a njegovi pojedini delovi, odnosno objekti evidentiraju kao kulturna dobra shodno Zakonu o kulturnim dobrima.

Takođe, zatraženo je da se obustave potvrđivanja urbanističkih projekata, izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola koja se eventualno vrše prema sadašnjem planu detaljne regulacije dok se ti blokovi ne stave pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ne usvoji novi plan detaljne regulacije.

Prema navodima Udruženja građana “Topolska”, investitorska urbanizacija koja se brutalno sprovodi više od jedne decenije u Beogradu radikalno ugrožava vredno arhitektonsko nasleđe Vračara i njegovih starih delova, poput Krunskog venca. Istovremeno, ona doprinosi opštem zagušenju Vračara, inače najgušće naseljene beogradske opštine, čija infrastruktura nema kapacitet da podnese dalju investitorsku urbanizaciju. “Zelene površine, parking mesta, prostor i nedovoljna širina trotoara, nedostatak drvoreda i druga infrastrukturna ograničenja ne dozvoljavaju da se nastavi sa navedenom neracionalnom politikom urbanizacije koja očigledno ima u vidu finansijski profit investitora kao jedini parametar”, poručilo je Udruženje građana “Topolska”, zahtevajući hitno zaustavljanje takvog vida urbanizacije Vračara i pružanje odgovora nadležnih na postavljene zahteve.   

Zahtevi peticije “Sačuvajmo Topolsku – sačuvajmo Beograd” upućeni su gradskom menadžeru Beograda Goranu Vesiću, Skupštini grada Beograda, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Beograda i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Udruženje građana “Topolska” osnovano je u cilju očuvanja i promovisanja istorije i tradicije Vračara, njegovog arhitektonskog nasleđa i poboljšanja kvaliteta života na teritoriji te centralne beogradske opštine Vračar.

Peticiju je moguće potpisati OVDE

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.