• Search form

04.09.2018 | 10:44

Saučešće Ministarstva kulture povodom smrti Jerotića

Saučešće Ministarstva kulture povodom smrti Jerotića

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević istakao je povodom smrti akademika Vladete Jerotića da je “spajao ono što mnogi nisu znali i smeli” i davao odgovore na “goruća pitanja savremene ljudskosti, osvešćivao i prosvećivao”.

“Jerotić je u svom predanom, višestranom i neodustajnom umnom radu spajao ono što mnogi nisu znali i smeli. Suočavao je moderna znanja o čoveku sa hrišćanstvom i predanjem Svetih otaca i pokazivao da nismo u znanju o sebi odmakli od drevnih mudrih podvižnika. Štaviše, pokazao je koliko u svesti o čovečjem sklopu i cilju zaostajemo”, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, porodici, prijateljima i brojnim privrženicima akademika Jerotića koji je preminuo 4. septembra u Beogradu u 95. godini.

Vukosavljević je istakao da je Jerotić bio “esejista od širine i kulture, čije brojne knjige mnogim čitaocima mnogo znače”.

“Ili, da posegnemo za Dučićevim rečima, bio je mudra i blaga misao upućena našoj duši. Nedostajaće nam ta misao i spremnost da je podeli s nama”, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća koji je uputio u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično.

*Foto: Zadužbina Vladeta Jerotića

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.