• Search form

12.05.2018 | 21:36

Sloboda i poetska pravda

Sloboda i poetska pravda

Subversiv festival u Zagrebu, nakon filmskog dela, biće nastavljen od 13. do 23. maja diskusionim programom na temu “Sloboda i poetska pravda” kojim će skrenuti pažnju na važne teme današnjeg doba, obeleženog krizom, devastiranim institucijama demokratije, izostankom materijalne baze osnovne društvene reprodukcije, te sve snažnijim udarom radikalne desnice i podivljalim tokovima finansijskog kapitala, ali i potrebom za progresivnim društveno-političkim p(re)okretom.

Programom 11. izdanja, Subversiv festival ukazuje i da za takav istorijski momentum i sistemske poraze svetska politička levica, međutim, još uvek nije pronašla adekvatne odgovore. Otežanu komunikaciju s bazom prati izostanak i organizovanog, politizovanog radništva koje, iako kolektivno eksploatisano, u kapitalizmu teško uspeva da nadiđe svoja vrlo konkretna materijalna ograničenja koja ih onemogućavaju za borbenije, proletarizovanije delovanje. Stoga, dalja proizvodnja drugačijeg, politički artikulisanog znanja, makar na festivalskim i konferencijskim rubovima, u okviru kojih se promišljaju strategije otpora i kritički reevaluira i istorizuje trenutak u kojem se nalazimo, još uvek nisu izgubila funkciju.

Istovremeno, umetnost i kultura, kao posrednici iskustava, interesa, avangardnih imaginarija i identiteta, proizlaze i reprodukuju se iz ništa manje konkretnih materijalnih preduslova. Njihov izostanak znači biti lišen važnog mehanizma u daljoj borbi za drugačiji, pravedniji svet, poručili su organizatori 11. Subversive festivala, koji intenzivnim programom nastavlja da podseća na važnost borbe na kapitalističkoj periferiji i njene uključenosti u svetska antikapitalistička kretanja.
 
Među gostima Subversive Foruma, AlterEkonomskog foruma i Balkanskog foruma najavljeni su američki ekonomista srpskog porekla Branko Milanović, Terry Eagleton, Sylvain Lazarus, Nina Power, Eric Toussant, Rastko Močnik, Catharine Samary, Stathis Kouvelakis, George Souvlis, Catarina Principe...

Subversive poziva publiku da se pridruži diskusijama o važnim temama kao što su promišljanje kontradikcija perifernog kapitalizma u kontekstu iskustva socijalističkog projekta, te jugoslovenskog samoupravljanja s Catherine Samary i Rastkom Močnikom. Biće reči i o nerazdruživosti parlamentarnog i vanparlamentarnog rada na levici i izostanku radikalne političke imaginacije Evrope izvan kapitalističkog tržišta s članovima i članicama aktualnih evropskih levih partija.

Sa Éricom Toussaintom i Stathisom Kouvelakisom najavljen je razgovor o istoriji dužničkog sistema i otpisu državnih dugova na primeru Grčke i Sirize. Sa ekonomistom Brankom Milanovićem otvoriće se pitanja globalne raspodele dohotka i neravnopravne raspodele resursa i dobara, dok će sa materijalističkom feministkinjom Ninom Power biti analiziran kompleksan odnos feminizma i globalnog kapitalizma, povezanosti današnje eksploatacije i represije, te nužnosti zauzimanja antikapitalističke feminističke pozicije.

Renomirani sociolog Sylvain Lazarus će se dotaći slavne ’68. i radničkog i klasnog pitanja, ali i komunističkog političkog kapaciteta kao organizovane svesti. Takođe, nisu zanemareni ni važnost proizvodnje kritičkog, politizovanog znanja unutar institucija i izvan njih, ali i onog koji se odvija u medijskom polju, o čemu će govoriti kritički pedagog Juha Suoranta, kao i učesnici medijskog panela Igor Lasić, Milan F. Živković, Lela Vujanić

U otporu na radikalno desnu konzervativnu kontrahegemoniju biće analiziran desni populizam s Primožem Krašovcem, Aleksandrom Matkovićem i Žarkom Puhovskim, dok će se Terry Eagleton kritički osvrnuti na razloge slabosti globalne levice u kontekstu liberalne fragmentacije borbe na identitetske zahteve i kulturalizacije politike.

Éric Toussaint

Takođe, kroz niz promocija knjiga sa političke margine biće reči o reprezentaciji Oktobarske revolucije, robnoj proizvodnji i udruženom radu, te brojnim drugim temama u vezi sa 200-godišnjicom rođenja Karla Marksa i njegove kritike političke ekonomije.

Subversive festival, koji posebno obeležava ove godine 50-godišnjicu majskih događaja 1968. i 170-godišnjicu Manifesta Komunističke partije, ugostiće više od sto intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umetnika, filmskih autora i aktivista iz celog sveta.

Subversive forum biće otvoren u Kinu Europa nagrađivanim filmom “Pripadati: Istina iza naslovnica”, nakon kojeg sledi razgovor sa britanskom rediteljkom Morag Livingstone, teoretičarkom, feministkinjom i dopisnicom Gardijana Ninom Power i sindikalcem Davidom Condliffeom, a potom okrugli sto “Komunizam u pokretu – poruke prelaznog razdoblja”, u kojem učestvuju Catherine Samary i Rastko Močnik.

Autorka u filmu “Pripadati: Istina iza naslovnica” (Belonging: The Truth Behind the Headlines) komparativnom analizom i metodama istraživačkog novinarstva oblikuje triptih o tri različite industrijske rasprave vođene za vreme tri vlade i tri decenije u Velikoj Britaniji. Kroz nekoliko ličnih priča sindikalnih i drugih aktera, koji se nalaze u središtu sporova, rediteljka prikazuje uticaj političkih i korporativnih elita (od Mardokove kupovine Tajmsa i Sandej tajmsa do danas) na društvo i pojedinca, demokratiju i ljudska prava. Istražujući pozadine takvih slučajeva, film razotkriva metode koje krupni kapital i država kontinuirano koriste u nastojanju da uguše otpor radnika, te ulogu medija u tom procesu.

Catherine Samary

Sa sociologom Rastkom Močnikom i političkom teoretičarkom i ekonomistkinjom Catherine Samary, u sklopu okruglog stola koji sledi u programu, biće reči o njenoj novoj knjizi “Komunizam u pokretu” (na slovenački jezik preveli Maja Breznik i Močnik) u kojoj se autorka kritički bavi istorijskim značajem jugoslovenskog samoupravljanja kroz problematizaciju njegova tri razdoblja i pojma tržišni socijalizam. Otvoriće se i pitanja optike na period Druge Jugoslavije, razlici između socijalizma i realno egzistirajućeg socijalizma, te mogućnosti govora o prelaznom razdoblju s kapitalističkim i socijalističkim elementima. U kontekstu tih pitanja biće reči i o potencijalnim poukama i mogućnostima njihove realizacije koju levica danas može izvući iz jugoslovenskog samoupravljanja.

Uoči otvaranja Subversiv foruma, biće održana svečana dodela nagrada za najbolji igrani, dokumentarni i kratkometražni film Wild Dreamer, u završnici 11. Subversiv film festivala koji je predstavio od 6. maja više od 50 naslova uz takmičarski program.

Ulaz na sve programe međunarodne konferencije i foruma 11. Subversive festivala je besplatan.

Festivalski sajt je subversivefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.