• Search form

17.04.2018 | 12:45

Sve što nam je zajedničko

Sve što nam je zajedničko

Međunarodna izložba “Sve što nam je zajedničko”, čije su kustoskinje Mira Gaćina i Jovanka Popova, biće otvorena 18. aprila u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, a kroz radove umetnika iz šireg regiona propituje neizvesnost u kontekstu različitih društvenih, političkih i kulturnih okruženja vezanih za ranjivost i egzistencijalnu nepredvidljivost.

U uslovima nestabilnosti, određene populacije i grupe pate ili su u nepovoljnom položaju u svom društvenom okruženju, bivajući izložene fizičkom i simboličnom nasilju koje rezultira u sukobima, tranzicijama, ograničenjima i zloupotrebama u radu, migracijama i egzodusima, rodnim nejednakostima i nepravdama.

“Ukoliko nesigurnost predstavlja sve ono što mi delimo, ali i sve ono što nas razlikuje i što nas razdvaja od ostalih, možemo li istražiti prakse koje su usmerene ka opštem dobru ili kreirati zajedničku akciju? S tim u vezi, postavlja se pitanje o mogućnosti da ovi disperzirani nemirni subjektiviteti deluju zajednički”, navele su kustoskinje.

Radovi 18 umetnika iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, te Grčke i Turske, koji su aktivni i na međunarodnoj sceni, pružaju uvid u situacije različitih neizvesnih i fragmentiranih istorijskih konteksta, ukazujući na mogućnost njihovog uključenja u sadašnjost i zahtevajući od nas da se angažovano postavimo naspram sopstvenog znanja, iskustava i stavova.

Marija Papadimitru, Agrimika, 2015, foto: MSU Skoplje

Na izložbi učestvuju: Ana Adamović (Srbija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Žaneta Vangeli (Makedonija), Velimir Žernovski (Makedonija), Kristina Ivanoska (Makedonija), Slavica Janešlieva (Makedonija), Đorđe Jovanović (Makedonija), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Alban Muja (Kosovo), Ahmet Ogut (Turska), Maria Papadimitriou (Grčka), Renata Poljak (Hrvatska), Anri Sala (Albanija/Francuska), Flaka Haliti (Kosovo), Ibro Hasanović (Bosna i Hercegovina) i Ištvan Huzjan (Slovenija), Jane Čalovski (Makedonija) i Biljana Đurđević (Srbija).

Problemi na koje se njihovi radovi odnose su tragični - predstavljaju stanje političke manipuliranosti, društvene malaksalosti i isključenosti, kulturne podređenosti i zavisnosti od niza odlučujućih faktora koji svedoče o svakodnevnom nemiru.

S tim u vezi, izložba podstiče svest o opštoj nesigurnosti, ali i motivisanu akciju.

“Izbor radova nas pozicionira po pitanjima kako razumeti aktuelna stanja, omogućavajući nam promišljanje načina putem kojih će lične vizije, odgovornost i posvećenost postati društveni“, navedeno je u najavi.

Izložba će biti otvorena u skopskom MSU do 5. juna, a podržana je od Ministarstva kulture makedonije, Eurolink osiguranja, Saint Gobain i Rigips, Stone Design, OPA fondacije, Tikkurila, Big Sound i Tikveša.

Organizatori posebno zahvaljuju Filmskoj agenciji Makedonije, Arheološkom muzeju, Fondaciji Institut otvoreno društvo - Makedonija, Francuskom kulturnom centru u Skoplju i  Draganu Hristovu (Ludus).

*Dizajn: Neda Firfova

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.