• Search form

04.09.2018 | 18:14

U najavi slovenske prestonice kulture

U najavi slovenske prestonice kulture

Uprava Foruma slovenskih kultura (FSK) održala je 4. septembra u Beogradu sednicu na kojoj je za predsedavajućeg izabran ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, koji je istakao važnost snažnijeg povezivanja slovenskih zemlja, a direktorka FSK Andrea Rihter najavila je i projekat slovenskih prestonica kulture.

Ističući da FSK sledeće godine slavi 15 godina rada, Andrea Rihter je podsetila da ta organizacija okuplja 13 zemalja koje imaju 300 miliona ljudi, što je je gotovo polovina Evrope.

“Doneli smo odluku o novom projektu - slovenske prestonice kulture i sa tom platformom želimo da pokažemo važnost i kreativnost slovenske kulture”, kazala je direktorka FSK, saopštilo je Ministarstvo kulture posle sednice FSK održane u Skupštini Srbije..

Vukosavljević je istakao da FSK nastavlja značajne aktivnosti na “povezivanju slovenskih naroda u oblasti kulture, afirmisanju prevoda sa jezika na jezik, organizovanju kulturnih ruta, podsticanju bolje kulturne saradnje između slovenskih zemlja budući da one dele različite kulturne i identitetske fenomene tokom istorije”, rekao je Vukosavljević i ocenio da postoji veliki prostor za međusobno povezivanje i upoznavanje, kao i predstavljanje slovenske kulturne sfere drugim kulturnim sferama.

Vukosavljević je primetio da je paradoksalno da je, pored svih ograničenja i granica, opštenje slovenskih naroda bilo snažnije pre hiljadu godina nego što je danas.

“Kada su solunska braća Ćirilo i Metodije krenula u svoju prosvetiteljsku misiju, Sloveni su, čini se, imali više dodirnih tačaka u oblasti kulturne razmene, veću zajedničku svest o svom poreklu i identitetu. Protok  vremena, istorija, politika, religija i drugi faktori uticali su da između zemalja istog ili sličnog etnolingvističkog porekla dolazi do nesporazuma”, kazao je Vukosavljević.

Vladan Vukosavljević, foto: MKI

Najavljujući naredni Forum u Sankt Peterburugu, Vukosavljević je rekao da će se FSK potom predstavljati u gradovima koji će biti evropske prestonice kulture u narednim godinama, a to su Rijeka, Plovdiv, Elefsina, Novi Sad...

“Predstoji snažan kulturni program i očekujemo aktivno učešće  ministarstava kulture i prosvete zemalja koje su do sada učestvovale na forumima", izjavio je Vukosavljević.

Sednici Uprave FSK prisustvovali su i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, v.d. ambasadora Makedonije u Srbiji Aleksandar Popevski, ambasador Belorusije u Beogradu Valerij Briljov, Dubravka Đurić Nemec iz Hrvatske, Elena Gyrcsov iz Slovačke, Konstantin Tarasov i Olga Andonieva iz Rusije, Svjetlana Šiljak iz Bosne i Hercegovine, Viktoria Ratobylskaja iz Belorusije, Bohumila Gronska iz Češke i Tina Huremovič iz Slovenije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.