• Search form

12.03.2018 | 17:05

Zlogonje premijerno u Torontu

Zlogonje premijerno u Torontu

Srpski igrani film za decu “Zlogonje” o iskrenom drugarstvu dvoje mališana i njihovim nesvakidašnjim avanturama imao je svetsku premijeru u zvaničnom programu festivala TIFF Kids u Torontu, a domaća publika videće ga u bioskopima na jesen.

U debitantskom filmu reditelja Raška Miljkovića, u žanru fantazije, glavne uloge tumače mladi Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, u produkciji kuće “Akcija produkcija”.

Ekipa filma oduševljena je pozitivnim reakcijama publike posle premijerne projekcije i razgovorima sa kanadskim medijima, saopštio je distributer “Taramaunt film”.

Festival u Torontu namenjen najmlađoj publici u toku je od 9. do 18. marta, a održava se jubilarni, 20. put i predstavlja sastavni deo jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Medjunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF).

Scenario za “Zlogonje”, prema motivima knjige "O dugmetu i sreći" Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković.

To je priča o Jovanu, desetogodišnjem dečaku rođenom sa parcijalnom cerebralnom paralizom, čime je uslovljen ceo njegov život. On misli da ga svi vide samo kroz to stanje, te uz pomoć mašte beži u svet fantazija u kojima je nesputan fizičkim nedostatkom i slobodan da uradi šta god poželi. U njegovo odeljenje stiže nova učenica Milica i malo po malo probija zid koji je izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja. Milica poziva Jovana u avanturu tokom koje će otkriti pravo drugarstvo, sazreti, odnosno prihvatiti sebe takvog kakav je i baciti  se u najveću avanturu od svih – život.

U glumačkoj ekipi su i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.

Direktor fotografije je Mikša Anđelić, scenograf Aljoša Spajić, kostimografkinja Milena Milenković, montažer Đorđe Marković.

Producentkinja je Jovana Karaulić, a koproducenti su kuće This and That iz Beograda i Dream Factory iz Makedonije.

Zlogonje” su podržali Filmski centar Srbije, Media potprogram Kreativne Evrope, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Srbije, Grad Beograd i Opština Stari grad.

U domaćim bioskopima najavljen je od 27. septembra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.