• Search form

22.09.2024 | 13:18

Nagrada Milan Mladenović bendu Nemeček

Nagrada Milan Mladenović bendu Nemeček

Nagrada “Milan Mladenović” za 2024. godinu dodeljena je grupi Nemeček iz Hrvatske za pesmu “Mirila”, a svečano je uručena u Makarskoj 21. septembra, tradicionalno na dan rođenja Milana Mladenovića.

“Ovo je prvi put da nas je neko priznao na ovakav način", zbunjeno i emotivno je prokomentarisao Vedran Živković, član grupe Nemeček, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića, koja je uručenje nagrade drugi put organizovala u Makaraskoj, dvorištu Dvorane Arte.

Nemeček je pesmom “Mirila” postao šesti laureat nagrade “Milan Mladenović” za najbolju pesmu u regionu, na osnovu regionalnog konkursa i odluke žirija koji su činili: Anja Rupel, Max Juričić, Dubravko Jagatić, Svetlana Đolović i Nikola Vranjković.

Osim što je Makarska rodni grad Milanove majke Danice, i što mu je dugo bila letnji dom, Mladenoviću je taj grad bio i inspiracija za mnoge pesme, posebno za “Modro i zeleno”, čiji naslov savršeno opisuje ambijent dvodnevnog muzičkog festivala koji je održan 20. i 21. septembra, u okviru kojeg je i upriličena i svečana dodela nagrade.

Osim dodele nagrade, održana je i tribina “Nepristajanje ili kako je Ekatarina Velika postala veliki bend", kao i izložba fotografija “Kao da je bilo nekad”. Muzički deo festivala “Modro i zeleno”, koji je rezultat saradnje Zadužbine Milana Mladenovića, Makarske i Turističke zajednice tog grada, obeležili su nastupi prošlogodišnjih dobitnika nagrade - grupe Ljubičice, te grupa M.O.R.T, Jonathan i Pips, Chips & Videoclips.

Nagrada “Milan Mladenović” ima tendenciju da skreće pažnju na što više talenata, pa je iz godine u godinu dopunjavala nagradni fond, koji ovoga puta iznosi 3.000 evra, a obuhvata i statuetu i nastup na sledećem Exit festivalu u Novom Sadu. Zahvaljujući Rock Radiju i kući Mitros Music, dodeljena je i nagrada za najinspirativniji vokal Tamari Mylo, koja je bila superfinalistkinja sa pesmom “Posle jednog proleća”. Ona je dobila i nagradu za najbolji tekst, koja je prvi put dodeljena, a vaučer u vrednosti od 200 evra obezbedio je novosadski Bulevar Books, “knjižara koja svira”.

Tradicionalni Firchie Drums doboš dodeljen je jednom od finalista nagrade “Milan Mladenović”, odnosno bubnjaru koji ima “ono nešto” prema sudu Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjara EKV, a to je ove godine makedonska grupa Lufthansa, odnosno njihov bubnjar Viktor Stojanovski.

Nagrada “Milan Mladenović” simbol je inovacije, hrabrosti i umetničkog izraza, odajući počast onima koji se usude da kroče sopstvenim putem, odolevajući pritiscima konformizma. Kroz nagradu, i Milanov duh nastavlja da živi, inspirišući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svojoj umetnosti, istakla je Zadužbina Milana Mladenovića u saopštenju.

*Naslovna fotografija: Gabriela Bašić

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, Was ist Kunst?
galerija matice srpske, digitalizacija
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.