• Search form

03.12.2018 | 20:12

16. HRFF – Pobunjena želja

16. HRFF – Pobunjena želja

Međunarodni Human Rights Film Festival (HRFF) predstavlja od 2. do 9. decembra u Zagrebu više od 40 angažovanih i umetničkih dokumentarnih i igranih filmova, uz niz razgovora i predavanja ljudskopravaške tematike, te zanimljive goste, među kojima je i ruska aktivističko-umetnička grupa Pussy Riot. Tematskim okvirom “Pobunjena želja” 16. HRFF reaguje na sve učestalije pokušaje zabrana, te poručuje da nema mirenja sa postojećim stanjem i izražava uverenje da je drugačiji svet moguć.

Direktor i selektor HRFF-a Petar Milat rekao je na otvaranju da podnaslov “Pobunjena želja” predstavlja “festivalsko ‘ZA’ maštu koja ruši zidove, granice i predrasude, te stvara nove i bolje svetove”.

Festivalski program, koji se velikim delom bavi i pitanjima roda i migracija, podizanja zidova u Evropi i zatvaranja granica, te usvajanjem štetnih deklaracija, počeo je u bioskopu Tuškanac hrvatskom premijerom dokumentarnog filma Gorana DevićaNa vodi”, uz učešće dela protagonista priče sa tri sisačke reke i samog autora. Publika je imala priliku da pogleda potom i novi film slavnog Žan-Lika Godara (Jean-Luc Godard) “Kaleidoskop”.

Goran Dević, reditelj filma "Na vodi", i Petar Milat, direktor HRFF-a

Uoči svečanog otvaranja 16. HRFF-a, koji Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture organizuju i od 6. do 9. decembra u Rijeci, u GONG-u je održan razgovor sa članovima Pussy Riot, čiji je muzičko-pozorišni performans “Riot Days” na programu 3. decembra u Tuškancu, a zasnovan je na knjizi Maše Aljokine (Masha Alyokhina) – jedne od članica koja je 2012. godine završila u zatvoru zbog pank molitve “Bogorodice, oteraj Putina”, izvedene u katedrali u Moskvi.

Pussy Riot, foto: Mladen Pobi

“Politički motivisana hapšenja i mučenja u zatvorima postala su svakodnevica u Rusiji, ali raste i broj onih koji su se aktivirali u borbi protiv takvih kršenja ljudskih prava”, poručili su članovi Pussy Riot, ističući da performans “Riot Days” neprestano osvežavaju i prilagođavaju aktuelnim zbivanjima.

Aljokina je istakla da su dva zagrebačka izvođenja posvećena grupi mladih antifašista iz tzv. slučaja Network, koji su uhapšeni zbog navodnih terorističkih namera. Suđenje im počinje u januaru, a ljudskopravaške organizacije vide kao politički montirani proces. “Naš je slučaj 2012. bio velika vest, ali to se sada događa svakodnevno”, naglasila je Aljokina, dodajući da je danas u Rusiji moguće biti uhapšen i zbog obične objave na društvenim mrežama.

Masha Alyokhina, foto: Mladen Pobi

Među premijerama aktivističkih i umetničkih filmova na HRFF-u je nagrađivani brazilski dokumentarac “Proces" koji obrađuje politički motivisano suđenje protiv opozvane brazilske predsednice Dilme Rusef, zatim berlinski pobednik “Ne diraj” (Touch Me Not) Adine Pintilije, čijoj će projekciji prisustvovati glumac Kristijan Bajerlajn (Christian Bayerlein), poznat i kao politički aktivista i borac za prava osoba sa invaliditetom, te triler "Madelineina Madeline" koji je Indiewire proglasio jednim od "najodvažnijih i najsnažnijih američkih filmova 21. veka". Na programu 3. decembra je i film Christiana Strackea "Bordel Deutschland", uz razgovor o prostituciji i trgovanju ženama u Francuskoj, Hrvatskoj i Nemačkoj, te "Između nas" Zuzane Limove o svakodnevici porodilišta u srednjoj Evropi.

I za 4. decembar najavljene su projekcije izuzetnih dokumentarnih filmova - u bioskopu “Europa” prikazuje se "Uprizorenje rata" u kojem je argentinska rediteljka Lola Arias okupila veterane Foklandskog rata sa obe zaraćene strane i napravila zanimljivu i humanu priču. U bioskopu Tuškanac na programu su “Bergman – Jedna godina, jedan život" švedske rediteljke Jane Magnuson, te "Introduzione all’oscuro" Gastona Solnickog, intimna posveta rediteljevom prijatelju i dugogodišnjem direktoru Filmskog festivala Viennale Hansu Hurchu, koji je prošle godine iznenada preminuo.

Treći festivalski dan obeležiće i hrvatska premijera novog filma Želimira ŽilnikaNajlepša zemlja na svetu” o migrantu koji za film uprizoruje vlastito venčanje. Takođe, u Galeriji Nova biće prikazan filmski program posvećen Žilnikovom stvaralaštvu “Stalni stanovnik" kustosa Grega de Cuira iz Beograda.

Najlepša zemlja na svetu

Najavljeni su i dugometražni igrani film "Yara" Abbasa Fahdela – predstavnik tzv. "slow cinema" o lepotama prvih ljubavi, te koloplet kratkometražnih dokumentarno-eksperimentalnih filmova autorki specifičnog stila – Jodie Mack, Eve Stefani i Nikoline Bogdanović. U Tuškancu će biti prikazan i novi film cenjenog tajvanskog autora Tsai Ming-lianga "Tvoje lice" za koji je muziku napisao veliki japanski kompozitor Ryuichi Sakamoto.

HRFF je najavio i niz domaćih i regionalnih filmova, među kojima su hrvatske premijere najnovijeg filma Damira Čučića "Letnjikovac", zatim jedan od pobedničkih filmova proteklog 24. Festivala autorskog filma u Beogradu - "Ti imaš noć" crnogorskog reditelja Ivana Salatića o propadanju stanovnika malog priobalnog mesta nakon zatvaranja brodogradilišta, te najnovijih filmova Claire Denis (Misija ‒ duboki svemir), Corneliua Porumboiua (Beskonačni nogomet) i Claudea Lanzmanna (4 sestre).

Biće prikazan, između ostalog, i film "Demokratija u doba Facebooka: Moritz Riesewieck – Čistači", uz razgovor na tu temu.

Prateći program 16. HRFF-a čine projekcije filmova, čitanja i predstavljanja knjiga, tribine i okrugli stolovi o temama prostitucije i trgovanja ženama, cenzure sadržaja na društvenim mrežama, reproduktivnim pravima, stanju porodičnih prava LGBT osoba, kao i o akciji “Prekinimo ćutanje” u sklopu koje žene već mesecima dele svoja negativna iskustva iz porodilišta širom Hrvatske i regije.

Važan deo pratećeg programa je i Revija malih književnosti “Pobunjena želja (Magreb)” koju HRFF radi u saradnji sa književnim klubom Booksa, a održaće se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.

Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan, osim na nastup Pussy Riot, a deo prihoda od ulaznica za njihov performans ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Festivalski sajt je humanrightsfestival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.