• Search form

03.11.2018 | 15:22

6. BUNT – muzika za očuvanje razuma

6. BUNT – muzika za očuvanje razuma

Festival kamerne muzike BUNT (Beogradska umetnička nova teritorija) predstavlja i u šestom izdanju raznovrsno koncipiran program domaćih i stranih autora i izvođača, kako etabliranih, tako i mladih muzičkih umetnika, a sloganom “Slušajte muziku – čuvajte razum!” objedinjuje i tribinski program i promocije značajnih izdanja.

Nakon Kamernog orkestra Muzikon i mladih solista iz Srbije koji se školuju, usavršavaju i rade u Beču, violinistkinje Une Stanić (1997) i kontrabasiste Stevana Jovanovića (1994), koji su nastupili na otvaranju 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini, pod vođstvom dirigentkinje Betine Šmit iz Austrije, šesti BUNT nastavljen je koncertom pijaniste Ukija Ovaskainena sa nagrađivanim mladim umetnicima violinistkinjom Milicom Zulus i Vukom Ovaskainenom. Za 3. novembar u CZKD-u najavljena je prezentacija projekta “paraphernalia” sa muzikom Ivane Stefanović, nedavne dobitnice nagrade “Stevan Mokaranjac”, a za kraj vikenda BUNT priprema dva specijalna programa.

Najpre će u Dvorani Lola 4. novembra u 11 sati biti održan inkluzivni program BUNT-a, namenjen publici sa posebnim potrebama, koji se i ovoga puta realizuje sa Udruženjem Nebograd, a nastupiće Bilja Krstić i Bistrik orkestar. Program koncerta “Zajedno” obuhvata tradicionalne pesme sa Balkana (iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Severoistočne Rumunije i Vlaške oblasti), odabrane i prezentovane tako da ih prihvate deca sa posebnim potrebama i uključe se u izvođenje. Biće održana i vokalna radionica Bistrika, a kao gost će nastupiti Luka Bogavac (klavir).

BUNT je za 4. novembar uveče na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta najavio scenski spektakl “I Exist – To Rajasthan” (Ja postojim – u Radžastan) u kojem učestvuju umetnici, ansambli i institucije iz romske zajednice Evrope i Indije. Biće to veče savremene i tradicionalne muzike Indije, uz video-zapise i odlomke intervjua sa zajedničkog putovanja u Indiju, uz eklektičke kostime i scenski dekor koji su kreirali Dejmijen i Delejni Le Ba.

I Exist – To Rajasthan” je pripovest o opstanku – o velikoj snazi koja je narode Roma i Sinti vekovima održala nasuprot mnogim i stalnim neprijateljstvima, pa i genocidu Trećeg rajha.

Uz ansambl gitariste i kompozitora Marka Sinana (Marc Sinan Company), muzičara čija se interesovanja kreću od umetničke i improvizovane do džeza i tradicionalne muzike, nastupiće Dresdener Sinfoniker i No Border Orchestra, te pevačica i violinistkinja Iva Bitova, koja je marginama džeza i etno muzike, moravskog folklora i klasične pozicije kantautora, sarađivala sa mnogim cenjenim umetnicima (Fred Firt, Tom Kora, Kris Katelr i Kronos kvartet), kao i Radžu Bopa, Dajam Kan i Papamir, pripadnici zajednice Manganijar, muslimanske kaste poznate po muzikalnosti, koja od davnina do danas svira na dvoru radžastanskih vladara. Ta zajednica profesionalsnih muzičara u službi je bogatih patrona koji za njihove usluge plaćaju novcem ili robom, što je tradicija duga vekovima.

Papamir se od najranijeg detinjstva bavi muzikom. Svira tradicionalni bubanj – dholak i cenjen je kao jedan od najvećih umetnika kako u svojoj zajednici, tako i širom sveta, pa često nastupa u kamernim kombinacijama sa drugim umetnicima etničke i improvizovane muzike. Dajam Kan je od detinjstva nastupao sa svojim ocem u kućama pokrovitelja njihove umetnosti. Danas peva i svira harmonijum, a na repretoaru ima i retko izvođene pesme Sufija. Radžu Bopa je lutalica i potiče iz porodice tradicionalnih muzičara Bopa koji vode poreklo iz sela Radžaldesar iz Radžastana. Najviše su cenjene njene recitacije balada iz narodne kuvarice “Pabudži” koje je naučila od svoje majke, a izvodi i mnoge druge napeve i duhovne-žrtvene pesme.

Drezdenski simfoničari su jedan od vodećih simfonijskih orkestara specijalizovanih za savremenu muziku. Dobitnicu su niza nagrada, među kojima su i specijalna nagrada Uneska i Echo-klasik. Njihovi nastupi su uvek posebni - umesto da sede na podijumu, muzičari se razmeštaju po balkonima industrijalizovanih blokovskih naselja (Hochhaussinfonie), ili je dirigent, umesto da stoji ispred muzičara, slikan i prenosi se u živom nastupu kao hologram iz nekog drugog sveta (Erster Ferndirigat der Welt).

Drezdenski simfoničari su već sarađivali sa Orkestrom bez granica (No Borders Orchestra) koji čine mladi umetnici koji potiču iz svih država nastalih nakon raspada Jugoslavije, kao simbol saradnje i pomirenja.

Orkestarski muzičari iz Nemačke i bivše Jugoslavije, zajedno sa uglednim institucijama za kulturu iz raznih delova Evrope i Indije, ostvaruju program “I Exist – To Rajasthan” i kao istraživanje vlastitog koncepta pripadnosti nekoj kulturi, i kao traganje koji će se odraziti i na celokupnu produkciju. Projekat treba da  uputi i ohrabri sve generacije slušalaca iz krajeva, zajednica i zemalja u kojima se realizuje, da nezavisno i slobodno razmišljaju o takvoj perspektivi pristupa ljudima koji dolaze iz drugih i drugačijih tradicija i kultura.

Muzički program BUNT-a biće nastavljen 5. novembra u rezidenciji Sabine Böhme/Ulricha Müncha, gde će nastupiti Nermin Kaygusuz (kemanče), Ulrich Mertin (viola), Stefan Sabljić (ud), Bojana Dimković (čembalo) i Ljubiša Jovanović (flauta).

Nastavljajući da promoviše i nove prostore, BUNT je za 6. novembar u Sinagogi najavio koncert orijentalne muzike “Kultura je most”, na kojem će nastupiti turska pevačica tradicionalne muzike i sviračica na kemenčeu Nermin Kaygusuz, violosta Ulrich Mertin i Stefan Sabljić (ud).

BUNT se 8. novembra ponovo seli u Dvoranu Lola, gde će nastupiti Sandra Belić i prijatelji - pijanistkinja Ljiljana Vukelja i violončelisti Nemanja Stanković i Vuk Ovaskainen.

U istom prostoru će 9. novembra biti održan i završni koncert šestog BUNT-a, na kojem će nastupiti flautista Ljubiša Jovanović, osnivač tog festivala, koji će izvesti program “Fantazije za solo flautu” sa delima G. F. Telemanna, Petra Konjovića, Enrika Josifa, Dušana Radića i Dejana Despića, uz prva izvođenja kompozicija Milana Mihajlovića, Zorana Erića, Ivane Stefanović, Jugoslava Bošnjaka, Milana Stojadinovića Milića, Tanje Milošević, Svetlane Savić, Branke Popović i Draško Adžić.

Ljubiša Jovanović održao je više od 1.500 koncerata u 37 zemalja širom sveta, sarađujući sa najvećim flautistima današnjice, kao što su Aurel Nicole, Irena Grafenauer, Emanuel Paji, Mišel Debost, Kristijan Larde, Silvia Karedu, Guoliang Han… Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra RTS i Beogradske filharmonije. Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, osnivač i predsednik orkestra Camerata Serbica (2004), kao i Festivala umetničke muzike BUNT (2013). Od 2010. je umetnički rukovodilac i dirigent ansambala “Lola klasik”, a od 2015. je umetnički direktor uglednog međunarodnog takmičenja “Anton Eberst” u Novom Sadu. Takođe, od 2017. je dirigent Regionalne dečje filharmonije. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja, a tokom više od 35 godina umetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 80 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora. Dobitnik je nekih od najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja.

U završnici BUNT-a u Dvorani Lola biće predstavljen i multidisciplinarni tematski zbornik “O ukusima se raspravlja / Pavle Stefanović (1901-1985)” u izdanju Muzikološkog društva Srbije i Katedre za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a govoriće Sonja Marinković, Jelena Janković Beguš i Milan Vlajčić.

U okviru tribinskog programa, BUNT je za 5. novembar u EU info centru najavio okrugli sto na temu “Muzika i društvo, muzika u društvu”, a učestvovaće Ulrich Mertin (Nemačka/Turska), Martin Larsson (Švedska), Dieter Althaus, Friederike Kenneweg (Nemačka), Milena Dragćević Šešić, Ana Kotevska, Marija Ćirić i Nebojša Bradić, uz moderaciju Katarine Erić. Da li je umetnička praksa stihijski ili strateški oblikovana, kakav je odnos kulture i društva (željeni i neželjeni), uticaj i uloga medija u promociji postojećih vrednosti i oblikovanju prostora kulture, položaj umetnosti u različitim društvenim i prostornim okvirima - samo su neke od tema koje će učesnici razmatrati.

Za 7. novembar u Udruženju književnika Srbije najavljena je tribina “Novi zvučni prostori” posvećena kamernoj kompoziciji Branke PopovićMusic of the south”, nastaloj 2017. godine na studijskom boravku kompozitorke u Kini. To delo napisano je za ansambl sastavljen od tradicionalnih kineskih i klasičnih, evropskih instrumenata, a biće emitovano sa snimka premijere u decembru 2017. u Šangaju, u izvođenju Nacionalnog kamernog orkestra Šangajskog konzervatorijuma pod upravom dirigentkinje Vu Ćiang. Biće to prvo javno predstavljanje te kompozicije u Srbiji, o kojoj će govoriti muzikološkinja Biljana Leković, bariton Vladimir Dinić i autorka, uz moderaciju Zorica Premate.

Nastavljajući da se obraća publici i delu javnosti koji još oseća potrebu za umetničkom muzikom i želi da podigne civilizacijski prag ovih prostora, BUNT promoviše iskrenost doživljaja, slobodnu umetničku misao, elementarno profesionalno i ljudsko dostojanstvo i otvorenost prema savremenoj umetnosti, kao ciljeve koji treba da omoguće pobedu dobra nad svakodnevicom. BUNT zato u šestom izdanju stimuliše domaće stvaralaštvo sa devet premijera i ukupno 26 kompozicija srpskih autora, ali učesnici sviraju i Šuberta, Baha, kao i Kodaja, Šnitkea… izvode world i muziku orijenta, te tradicionalnu muziku iz Srbije i regiona koja je ovoga puta namenjena deci.

BUNT se, inače, kako su saopštili organizatori, nakon još jednog kruga konkursa u Gradu i Republici, definitivno odriče svakog pokušaja u traženju pomoći od državnih institucija.

“O budućnosti BUNT-a od sada brinemo sami u meri lične snage i uverenja, kao i podrške prijatelja projekta kojih nije mali broj. Mi imamo misiju: istrajavanje u borbi za plemenitiji i kvalitetniji kulturni život države i grada. U tome osećanju smo mirni, čvrsti, sigurni i puni duboke vere u umetnost koja, uprkos svemu, postoji, stvara se i izvodi na našim prostorima”, poručio je BUNT, čije su šesto izdanje, s druge strane, podržali Delegacija EU u Srbiji, Austrijski kulturni forum, Konrad Adenauer Stiftung…

BUNT je pokrenut pre šest godina kao vid samoodbrane umetnosti i bio je izraz revolta i otpora zbog dešavanja u muzičkoj kulturi, gušenja i gašenja koncertnog života u Beogradu i Srbiji. Drugo izdanje tog festivala održano je  pod sloganom “Nije sve loše - dobra je muzika!”, ukazujući na vitalnost muzike, otvarajući nove perspektive i pokazujući da je moguće preživeti ako se strpljivo slede svoji umetnički ideali i profesionalni postulati. Treći BUNT potvrdio je da “Klasika jeste za svakoga”, šireći perspektive novih modela izražavanja i dokazujući da savremeno stvaralaštvo može da komunicira i da ima svoju publiku koja želi da čuje upravo taj jezik. Četvrti BUNT, koji je na pitanje: “Čiji BUNT?” odgovorio sa: “Naš BUNT!”, ostao je sačuvan od bilo koje vrste iskliznuća ka ružnoj strani umetnosti – komercijalizmu i populizmu. Jubilarno festivalsko izdanje poručilo je:  “BUNT je u gradu!”, predstavljajući nova dela, dajući prostor novim promišljanjima umetnosti, šireći krug učesnika i publike, uključujući i onu sa posebnim potrebama.

Festivalski sajt je bunt.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom