• Search form

02.09.2018 | 20:54

6. Festival svetske književnosti

6. Festival svetske književnosti

Festival svetske književnosti u Zagrebu i Splitu predstavlja od 2. do 8. septembra rekordan broj programa i gostiju, među kojima su najavljeni poljska književnica i ovogodišnja dobitnica međunarodne Buker nagrade Olga Tokarčuk, kao i raniji laureat tog priznanja David Grosman, te dobitnik Bukera Ričard Flanagan.

Za razliku od tri prethodna, šesti Festival svetske književnosti nema zemlju u fokusu, ali će ugostiti ukupno više od sto učesnika iz svih krajeva sveta - od susednih i drugih evropskih zemalja do daleke Australije, Južne Amerike i Afrike.

Među gostima je najavljena i jedna od najvećih francuskih književnih zvezda Frederik Begbede, te jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti Šveđanin Jonas Hasen Kemiri i jedan od najvažnijih portugalskih autora srednje generacije Žoze Luis Peišoto, koji će govoriti o svojim iskustvima u posetama Severnoj Koreji. Nakon više od 20 godina prvi će put u Hrvatskoj službeno nastupiti i filozofkinja koja je ostvarila izuzetnu karijeru u Francuskoj Rada Iveković. Najavljen je i meksički pisac Antonio Ortunjo, jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije, te još jedna zvezda američke i nigerijske književnosti , najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker Chigozie Obioma.

Tu su i brojni autori iz drugih zemalja, te domaće književne zvezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović… U saradnji s Hrvatskim centrom PEN-a najavljeni su i pesnici, filozofi i borci za ljudska prava iz Brazila i Portugala – Francesca Cricelli, Thiago Ponce de Moraes i Barthomew Ryan.

Festivalski program u Zagrebu otvara Olga Tokarčuk, koja će predstaviti svoj monumentalni roman “Knjige Jakubove” o Poljskoj i Srednjoj Evropi, istoriji, porodici, društvu… koji je Fraktura, organizator FSK-a, objavila u prevodu Mladena Martića.

U Splitu je gost prve večeri Lordan Zafranović, a tim povodom publika ima priliku da pogleda i film “Okupacija u 26 slika” – prvi u nizu retrospektivnog programa filmova koje je snimio u plodnoj saradnji sa Mirkom Kovačem. Time će biti obeležena i 80-godišnjica rođenja i petogodišnjica smrti tog velikog pisca, a uz “Okupaciju”, reč je i o filmovima “Muke po Mati”, “Pad Italije”, “Večernja zvona”, “Ubistvo u noćnom vozu” i “Gosti i radnici”, koji će biti prikazani i u Zagrebu i u Splitu.

Program FSK-a obuhvata i nekoliko okruglih stolova posvećenih aktuelnim pitanjima kao što su pravo na priču i kultura moći u kontekstu afere #metoo, granice slobode, te generacija milenijalaca i njihove mogućnosti u savremenom svetu.

Najavljen je i dosad najbogatiji muzički program, počev od grupe Gorgona nova koja je za otvaranje zagrebačkog dela programa pripremila muzički performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi.

Festival su podržali Ministarstvo kulture Hrvatske, Grad Zagreba, Goethe institut, Mađarski institut u Zagrebu, te brojne ambasade i kulturni centri zemalja iz kojih dolaze gosti, Leksikografski zavod “Miroslav Krleža” i drugi.

Programi su u bioskopu Europa, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i KIC u Zagrebu, te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci “Zlatna vrata” u Splitu.

Festivalski sajt je fsk.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.