• Search form

05.07.2018 | 10:29

Bihnerova nagrada Tereziji Mora

Bihnerova nagrada Tereziji Mora

Nemačka književnica Terezija Mora ovogodišnja je dobitnica Bihnerove nagrade, najprestižnijeg književnog priznanja koje se dodeljuje na nemačkom govornom području, a vredno je 50.000 evra.

Nagradu “Georg Bihner” dodeljuje nemačka Akademija za jezik i književnost u Darmštatu, a biće svečano uručena Tereziji Mora 27. oktobra, saopštila je izdavačka kuća Arhipelag, koja je 2014. godine ugostila tu autorku na trećem Beogradskom festivalu evropske književnosti.

Terezija Mora, kako je naveo žiri za dodelu Bihnerove nagrade, snažno opisuje duh vremena.

“U svojim romanima i pričama Terezija Mora je posvećena strancima i beskućnicima, nesigurnim egzistencijama i ljudima koji su u potrazi za utočištem od životnih udara i nesreća našeg vremena”, istakao je žiri u obrazloženju, pohvalivši beskompromisnost kojom autorka razmatra izgubljenost urbanih nomada i istražuje bezdno unutrašnje i spoljašnje neizvesnosti: “Ovo pripovedanje je sugestivno i moćno, intenzivno u slici sveta i u napetosti pričanja – sa ironijskim akcentima, mračnim aluzijama i analitičkom oštrinom”.

Rođena 1971. u Šopronju u Mađarskoj, Terezija Mora od početka 90-ih živi u Nemačkoj. Za svoje romane i priče dobila je više književnih nagrada, među kojima su i nagrade “Ingeborg Bahman” i “Erih Frid”, te nagrade sajmova knjiga u Lajpcigu i Franfurtu.

Na srpskom jeziku, u izdanju Arhipelaga, objavljen je njen roman “Jedini čovek na kontinentu” u prevodu Marie Glišić, kojim je započela trilogiju koja je, u međuvremenu, nastavljena romanom “Čudovište”. Treći deo te trilogije o doživljajima Darijusa Kopa, junaka naših kriznih, tranzicionih i korporacijskih dana, u nastajanju je.

Jedini čovek na kontinentu” je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu. Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu. Ta priča o otuđenosti, praznini i gubitku smisla prerasla je u najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti.

Među dosadašnjim dobitnicima Bihnerove nagrade su Erih Kestner, Ginter Gras, Sara Kirš i u novije vreme Felicitas Hope, Jirgen Beker, Marsel Bajer i Jan Vagner.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.