• Search form

16.11.2017 | 20:33

BUNT i dalјe traje

BUNT i dalјe traje

Nedavno završeni BUNT festival (Beogradska nova umetnička teritorija), koji je trajao od 1. do 9. novembra, doneo je raznovrsno koncipiran program koji je imao sve osobine vrlo promišlјenog, a nadasve vrednog festivala za našu koncertnu scenu. Retka je prilika da se na koncertima umetničkih festivala čuje domaće stvaralaštvo, međutim, ovaj festival je pokazao da već petu godinu za redom posvećuje pažnju domaćim kompozitorima. Kada su, pak, u pitanju inostrani kompozitori, mogu se čuti one retko ili gotovo nikada izvođene kompozicije kako u Srbiji, tako i u Beogradu.

Od devet festivalskih dana, šest dana je bilo posvećeno koncertima, dok su preostala tri bila u znaku predstavlјanja novih publikacija i to muzikologa Ane Kotevske i Hristine Medić, kao i tribini Novi zvučni prostori na kojoj je bilo reči o radiofonskom ostvarenju „Veliki kamen Ivane Stefanović.

Dva koncerta održana su u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, i to za vreme prve i pete festivalske večeri, jedan u Skupštini grada, a svi ostali u kamernijoj atmosferi sale KUD-a Lola.

Publika u AKUD Lola

Otvaranje festivala prepušteno je koncertu koji je obeležen vokalnom muzikom, pa je pored sjajne interpretacije Betovenovih i Bramsovih solo pesama sopranistkinje Katarine Jovanović i pijanistkinje Rite Kinke, publika mogla da čuje i Hajdnovu „Arijadnu na Naksosu“, kao i Betovenovu Sonatu za klavir op. 109. Drugi koncert održan u ovoj sali naslovlјen je „Mladi na BUNT-u“ u okviru kog su nastupili pijanista Ivan Bašić i violinista Nemanja Belej, kao i Dečija filharmonija na čelu sa Ljubišom Jovanovićem.

Dečija filharmonija i Ljubiša Jovanović

Koncert u okviru druge festivalske večeri predstavlјa svojevrsni projekat osmišlјen i realizovan tokom decembra 2016. godine pod nazivom „Kompozitorke iz nekadašnje Jugoslavije“ predvođen Vidom Vujić. Projekat premijerno realizovan u Beču, BUNT je uspeo da dovede i pred beogradsku publiku, što je nesumnjivo veliki poduhvat.

Za sam koncert možemo reći da je dramaturški osmišlјen veoma dobro. Svaka kompozitorka pokazala je svoju posebnost muzičkog mišlјenja. Nјihova sredstva izražavanja su moderna, ali istovremeno i komuniciraju sa publikom. Međutim, ta komunikacija nije postignuta na naivan način, već vrlo promišlјeno. Od prve kompozicije Jane AndrevskeAm I a Falcon, a Storm or an Unending Song“, preko „Harmonies du matinSande Majurec i meditativne „Play StrindbergIvane Stefanović, pa sve do ritmično razigrane kompozicije „Polomka kvartetIsidore Žebelјan oseća se raznovrsna paleta kompozicionih postupaka kojima se naše kompozitorke služe. Gudački Antarja-Quartett sastavlјen od mladih izvođača (Barbara Mglej, Elizbieta Mudlaff, Magdalena Chmielowiec, Jakob Gajownik) pokazuje pun umetnički doprinos ovim kompozicijama. Ovi umetnici su jasni, njihova interpretacija je čista i muzikalna.

Ivana Stefanović

Na našim prostorima nisu zastuplјene u velikoj meri obrade dela kompozitora u različitim aranžmanima, posebno ne srpskih. Međutim, koncert održan 5. novembra na kome smo slušali ansambl kontrabasa Bass Chorus iz Ljublјane predstavlјa pravu vrednost jer pokazuje da Mokranjac živi i van horskog sloga. To samo ide u prilog bogatstvu i mnogostranosti njegove muzike u smislu veoma širokih mogućosti aranžiranja.

Bass Chorus

Za ovaj koncert možemo reći da su „tromi“ kontrabasi jednostavno propevali, a publika je zajedno sa njima disala. Osećala se velika napetost i naboj emocija usled vrlo toplih interpretacija ovog ansambla. Umetnici su se igrali i zabavlјali Mokranjčevom muzikom. Ne mislimo na naivnu igru, već na njihovu osmišlјenost i odličnu pripremlјenost koja je kao posledicu dobila široku slobodu za raznoliki spektar intepretacija. Ovo važi kako za Mokranjčeve duhovne kompozicije kao što su „Tebe pojem“ i „Heruvimska pesma“ (arr. Zoran Marković), tako i za Rukoveti (Prva, Šesta i Petnaesta) koje su dobile suptilni folklorni karakter zahvalјujući ovim instrumentima. Bez primetnih problema, vokalna linija je preneta na kontrabase i sve narodne melodije, u obradi Mokranjca, ispevane su u punom zvuku, a polifonija glasova je pažlјivo vođena.

Bass Chorus

Pomenimo još i DespićevuPočasnicu Stevanu Mokranjcu“, „MolitvuČesnokova, Bahove delove iz kantata i preludijuma i fuga (arr. Martin Flowerman), kao i BetovenovIch Liebe dich“ (arr. Franz Beyer) od kojih je svaka zvučala posebno u ovom sastavu.

Ovakva atmosfera osećala se i na koncertu održanom 6. novembra kada su bile izvedene kompozicije Maksa Regera (Serenada u Ge-duru op. 141a, za flautu, violinu i violu), Ervina Šulhofa (Končertino za flautu, violu i kontrabas) i Sergeja Prokofjeva (Kvintet ge-mol op. 39, za obou, klarinet, violinu, violu i kontrabas). Moderniji jezik ovih dela premošćen je divnim interpretacijama i pažlјivo negovanim bojama instrumentalista Ljubiše Jovanovića (flauta), Zorana Markovića (kontrabas), Ivana  Vukčevića (viola), Marije Špengler (violina), Ognjena Popovića (klarinet) i Bojana Pešića (oboa).

Na koncertu 8. novembra u Skupštini grada izvedene su dve kompozicije Milana Mihajlovića i to „Melanholija“ za flautu, violinu, violu, violončelo i klavir napisana meditativno i u jednom dahu i „Fa-mi(ly) II“ za violu, klavir i gudački ansambl čija je to veče bila premijera.

Diverzitet ove dve kompozicije leži u kompozitorovom odnosu prema izražavanju. Čini se da misli koje kompozitor šalјe kroz prvu kompoziciju idu od intimnih monologa, preko rastućih ekspresija da bi se na kraju vratile na početni nivo, dok druga kompozicija sadrži ekstrovertnije stanje kroz veći zvuk usled dodatog gudačkog ansambla, kao i drugačijih tema i kompozitorovog odnosa prema njima.

Solistička uloga viole u ovom delu prepuštena je Saši Mirkoviću, dok je za klavirom bio izvanredni nemački pijanista Oliver Triendl. Ukupan izvođački zvuk bio je vrlo dobro kontrolisan i ujednačen zahvalјujući dirigentu Ivanu Markoviću. Isti je slučaj i sa kompozicijom „Swirl“ Branke Popović za violu, klavir i gudače čija je to veče takođe bila premijera. Na kraju koncerta izvedena je „Kamerna simfonija“ op. 110a Dmitrija Šostakoviča. Ansambl Metamorfozis je, na čelu sa violistom Sašom Mirkovićem, vrlo izražajno izveo ovu kompoziciju.

Koncert koji je ostavio najslabiji utisak u okviru čitavog BUNT-a održan je 7. novembra i na njemu su nastupili violinista Igor Aleksić i pijanista Bojan Mladenović. Koncert posvećen 140-godišnjici rođenja violiniste i kompozitora Petra Stojanovića na kome su izvedene Svita u starom stilu op. 54, Pesma bez reči op. 99b, Romansa i Sonatina op. 34, nije dobio ništa više od doslovno intepretiranog teksta. Neujednačenost violinske i klavirske deonice je još jedna odlika interpretacija ovog dua.

Ovogodišnji BUNT je pokazao, kao i do sada, da podržava domaće i inostrane kompozitore, mlade umetnike jednako kao i one iskusnije, nova izdanja i nove kompozicije. To dokazuje da BUNT i dalјe traje!

Mirko Jeremić

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom