• Search form

30.07.2017 | 11:47

Crtač Dilan Doga na 11. HSF-u

Crtač Dilan Doga na 11. HSF-u

Mauricio di Vinćenco (Maurizio Di Vincenzo), jedan od glavnih crtača kultnog stripa Dylan Dog, koji izdaje Sergio Bonelli Editore, najavljen je kao specijalni gost 11. Hercegnovskog strip festivala.

Di Vinćenco živi i radi u Rimu kao profesor crtanja na Scuola Romana dei Fumetti, a na stipu Dylan Dog radi redovno od 1998. godine. Na Cartoomicsu je 2014. godine dobio nagradu Zlatni Grouchino kao najbolji crtač redovnog serijala Dylana Doga u prethodnoj godini, a ono po čemu je takođe poznat su crteži iz serijala Magični vetar (Magico Vento) na kojem je radio od 2002. do 2005.

Takođe, za Bonelli Editore 2007. godine radio je na serijalu Demian, a 2010. godine i crtež prve epizode za krimi serijal Cassidy.

Izuzetan crtački talenat i rad Di Vinćenco je pokazao i radom na serijalu Le storie (Jedno doba jedna priča), gde najbolji Bonellijevi autori rade po jednu epizodu na koju god žele temu.

Dylan Dog, Di Vinćenco

Di Vinćenco je diplomirao slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Rimu.

Sredinom 80-ih radio je ilustracije za Eternauta, Tilt, Boy Comics, Pupa, Fichissimo… Od 1987. godine crtao je za Skorpio, Lanciostory i Intrepid, a potom 1992. godine, u saradnji sa Pepeom Ferandinom (Peppe Ferrandino), objavio je strip Udo Acquascura. Usledila je saradnja i sa Granata Press na serijalu La Bionda, a potom je crtao nulti broj Rivana Ryana i ušao u ekipu ESP-a. U njegovom aranžmanu u 2008. godini svetlost dana je ugledao i Rangaku, neobičan noir postavljen u Japanu u XVII veku, koji je napisao Luca Enoch, a objavljen je za francuskog izdavača Les Associés Humanoïdes.

Hercegnovski strip festival biće održan od 1. do 6. septembra na više lokacija u Herceg Novom, a prema najavi orgaizatora, ponudiće bogat program ispunjen izložbama, radionicama, predavanjima, crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova.

Više od 20 strip umetnika i ove godine biće gosti HSF-a, medju kojima su ranije već najavljeni: R. M. Gera, Rožer Ibanjez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka i Valerio Held.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.