• Search form

14.04.2018 | 02:53

Drama o talačkoj krizi u Bitefu

Drama o talačkoj krizi u Bitefu

Drama nemačkog pisca Torstena BuhštajneraSeveroistok”, inspirisana svedočenjima onih koji su preživeli talačku krizu u pozorisstu “Dubrovka” u Moskvi 2002. godine, biće premijerno izvedena 15. aprila u Bitef teatru, u režiji Jane Maričić.

Komad nosi naslov ruskog mjuzikla “Severoistok” tokom čijeg su izvođenja čečenski teroristi upali u pozorište “Drubravka” i uzeli 800 ljudi za taoce, tražeći da Rusi povuku svoje trupe iz Groznog.

Likovi u Buhštajnerovoj drami su Ruskinja iz publike Olga, čečenska teroristkinja Zura i Letonka Tamara, doktorka koja je učestvovala u spasavanju žrtava.

One iznose svoja potresna sećanja i ponovo ih proživljavaju.

“Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali - mi priznajemo njegovu prisutnost na celoj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha”, naveo je Bitef teatar povodom premijere te predstave, realizovane u koprodukciji sa Beo artom.

Uloge igraju Katarina Žutić (Ruskinja), Jovana Gavrilović (Čečenka) i Milica Janevski (Letonka).

Scenu je kreirala Jasmina Holbus, kostime Adrijana Pajić, a kompozitor je Božidar Obradinović.

Nagrađivanu dramu “Severoistok”, čija je praizvedba bila 2006. godine u Kraljevskom dramskom pozorištu Dramaten u Stokholmu, prevela je na srpski jezik Milica Perić.

Prva repriza u Bitef teatru biće 15. aprila, a kako je najavljeno, na reprizno izvođenje 26. aprila iz Hamburga će doći autor Torsten Buhštajner (54) i nakon predstave razgovarati sa publikom.

(SEEcultr.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.