• Search form

20.07.2018 | 13:19

Na strani pravde i slobode

Na strani pravde i slobode

Zaostavština crnogorskog i jugoslovenskog narodnog heroja Veljka Vlahovića predstavljena je prvi put javno na izložbi “Na strani pravde i slobode” koja je otvorena 19. jula u CGU ”Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Izloženi legat, koji od 1975. godine pripada Istorijskom muzeju, predstavlja životni put Vlahovića od Trmanja u Rovcima, Beograda i borbe za studentska prava, španskih barikada i borbe protiv fašizma, preko ratnih, moskovskih dana “Slobodne Jugoslavije” i borbe za istinu o Narodnooslobilačkom ratu, do Beograda i celog sveta, saopštio je Narodni muzej Crne Gore.

Izložba je koncipirana hronološki, a strukturirana tematski, iz dva dela: biografsko-istorijskog i umetničkog, a obuhvata veliki broj fotografija, arhivske građe, privatnih predmeta iz života Vlahovića, te političkog i državničkog delovanja, koji podsećaju na to kakav je bio čovek, mislilac i iskreni borac za ideale.

Izložbu je otvorila direktorka Narodnog muzeja Anastazija Miranović, koja je ukazala na potrebu afirmacije antifašizma i slobodarstva.

Skloni mitomanstvu i zaboravljanju, sami smo krivi, što se sporadično i retko, samo za praznične dane i jubiljeje osvrćemo na univerzalne vrednosti, antifašističke, slobodarske Crne Gore, koju nikada i niko nije u njenom totilatarnom fenomenološkom bistvu osvojio, rekla je ona.

“Upravo zarad tih malih/velikih ličnih borbi i sloboda, radi baštinjenja antifašističkih, slobodarskih vrednosti, moramo svi čuvati kao najveću svetinju Veljkovu Crnu Goru. Narodni muzej Crne Gore će sigurno i nadalje biti sudionik tih procesa, jer sloboda je krucijalni identitet Crne Gore”, poručila je Anastazija Miranović.

U postavci su, kroz dve celine, premijerno predstavljeni i Vlahovićevi crteži sa poklonjenim umetničkim delima od kojih je formirana nesvakidašnja kolekcija.     

“Ono što posebno otopljava pogled na zbirku koja je u fenomenološkom smislu totalitet u malom su posvete darodavaca koje su srdačni iskazi poštovanja i ljubavi prema istinskom revolucionaru. Vrlo heterogena po kvalitetu radova i sadržaju, od amaterskih crteža do dela etabliranih jugoslovenskih i internacionalnih umetnika iz zemalja Trećeg sveta, ova kolekcija se može shvatiti i kao paradigma složenog vremena u kome je umetnost bila odraz specifičnog kulturološkog i politiko-ideološkog modela koji je bio dominantan u Jugoslaviji”, izjavila je rukovoditeljka Istorijskog muzeja Ljiljana Karadžić, istoričarka umetnosti i koautorka izložbe sa koleginicom Boženom Milić.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra.

*Foto: NMCG

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.