• Search form

08.11.2018 | 22:32

Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, ministar pomno prati

Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, ministar pomno prati

Sindikat Drame Narodnog pozorišta u Beogradu održao je 8. novembra štrajk upozorenja kojim je ponovio zahtev za ostavku upravnika Dejana Savića, a dok Savić i dalje to odbija, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević poručio je da sa premijerkom Anom Brnabić temeljno razmatra situaciju, ali da treba vremena da bi se došlo do rešenja.

Ministar je sa saradnicima proveo gotovo ceo jednočasovni štrajk sindikata Singlus u foajeu scene “Raša Plaović”, u kojoj su se okupili mnogobrojni glumci i saradnici Drame, a uoči izvođenja predstave “Važno je zvati se Ernest” počela je da pristiže i publika.

Vukosavljevića su dočekali glumci i nedavno smenjeni v.d. direktor Drame Željko Hubač, sa kojima se pozdravio i fotografisao, ali je rekao da to ne mora da znači da je na njihovoj strani.

Vukosavljević je kazao da sa premijerkom razmatra situaciju u Narodnom pozorištu, te da se intenzivno radi na tome da se što pre donese rešenje. Kako je dodao, to ne može da se uradi preko kolena.

Na opaske okupljenih da već tri nedelje traje kriza u Narodnom pozorištu, Vukosavljević je rekao da za tako kompleksnu situaciju to nije dugo vreme.

“Želimo da dobro promislimo, da donesemo odluku koja će biti temeljna, zasnovana na dobrim argumentima i da učinimo ono što je najbolje za ovu instituciju od nacionalnog značaja do koje nam je veoma stalo i zbog toga sam ja večeras ovde”, rekao je Vukosavljević, koji je izjavio novinarima i da je želeo da vidi stanje na licu mesta.

Ministar je pozvao i Upravni odbor Narodnog pozorišta i glumce na “odgovorno suočavanje sa situacijom”, dodajući da treba misliti i na obeležavanje jubileja.

Ako se ispostavi da UO ne može da upravlja krizom, onda Ministarstvo kulture i informisanja mora da reaguje, rekao je Vukosavljević i ponovio da to, međutim, neće biti preko kolena.

Predsednik Štrajkačkog odbora Darko Tomović rekao je da sledeći korak Singlusa zavisi od ishoda štrajka upozorenja.

“O konkretnim potezima - o tom potom, ali sve radimo po zakonu”, naglasio je Tomović i izrazio zadovoljstvo odzivom kolega, kao i podrškom glumaca iz drugih pozorišta.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić ponovio je nešto ranije, međutim, da nema razloga za njegovu ostavku i pozvao na razgovor o rešavanju situacije.

“Da postoji ozbiljan i valjan razlog, ja bih ostavku odavno ponudio. Ja ne mogu da ostavim na cedilu i ove ljude i svoje saradnike i druge. Bez obzira na to, razmišljam i gledam šta i kako, nama je ovo jubilarna sezona, čeka nas Dan pozorišta (22. novembar), čeka nas završetak radova, Veliku scenu smo pustili u pogon…”, izjavio je Savić za N1 i pozvao kolege na razgovor o rešavanju postojeće situacije i, kako je naveo, izlasku iz “ove odvratne i odurne medijske kampanje” u kojoj se, prema njegovim rečima, svi nalaze.

Sindikat Singlus održao je štrajk upozorenja i zatrazio ostavku Savića zbog “neprimerenih istupa u sredstvima javnog informisanja kojima su izrečene brojne neistine i uvrede upućene članovima Drame” zbog čega položaj upravnika postao apsolutno neodrživ. Takođe, zbog “nesavesnog poslovanja kojim je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta, nepreduzimanja bilo kakvih radnji radi sprečavanja nehumanih, nebezbednih i nezdravih uslova za rad”, te zbog “ponašanja koje se konstantno čini prema članovima sindikata i ostalim zaposlenima, a koje za cilj ima povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta”, suprotno Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu. Ostavka Savića zatražena je i zbog nedostavljanja odgovora na legitimna pitanja Sindikata postavljena dopisom od 30. oktobra i ponovljena 5. novembra, te zbog “neodgovornog i nezakonitog poslovanja i kršenja načela zabrane zloupotrebe prava”, kao i zbog ignorisanja višegodišnjih zahteva i molbi zaposlenih za poboljšanje uslova rada.

Singlus je u obaveštenju o štrajku upozorenja, koji je dostavio Vladi Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja, UO Narodnog pozorišta i samom Saviću, zatražio poštovanje i poboljšanje osnovnih ekonomskih prava svih zaposlenih u Narodnom pozorištu, predviđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za ustanove kulture čiji je osnivač država, kao i Zakonom o radu, a naročito ispunjenje višegodišnjih zahteva zaposlenih za poboljšanje uslova rada.

Takođe, zatraženo je poštovanje prava sindikalnih predstavnika tako što će se upravnik i članovi UO javno izviniti za njihove postupke učinjene na sastanku 1. novembra.

Zatraženo je i da organi uprave obezbede adekvatne prostorije za sedište sindikata Singlus u skladu sa Zakonom o radu, te da se u roku od 24 časa odgovori na pitanja postavljena dopisom od 30. oktobra i ponovljena 5. novembra.

“Imajući u vidu da je glumcima i drugim zaposlenima okupljenim oko sindikata Singlus jedini cilj nesmetan, pravilan i kvalitetan rad Narodnog pozorišta, kao ustanove kulture od najvećeg značaja, bez bilo kakve politizacije slučaja, zahtevamo da upravnik Dejan Savić prepozna ozbiljnost situacije, prestane sa neistinitim i nedobronamernim istupima u javnosti, podnese ostavku i na taj način omogući nesmetan rad Narodnog pozorišta u jubilarnoj, 150. sezoni”, poručio je Singlus.

Publici je pre ulaska u salu deljen papir sa zahtevima sindikata Singlus i sa nekoliko pitanja:
 
Da li želite da imate pristojne uslove kao gledalac, koji je izdvojio svoje vreme i novac za kupljenu ulaznicu (da možete da koristite sredstva za higijenu u toaletima pre ili nakon predstave i da se ne pitate da li su izvršene javne nabavke ukoliko ih nema)?

Da li želite da sedite na udobnom stolicama (neoštećenim, nedotrajalim, neiscepanim) dok gledate predstavu?

Da li mislite da oni koje na sceni gledate i svi oni koji iza scene rade kako bi predstava bila izvedena, treba da imaju normalne uslove rada, kao i vi na vašem poslu?

Da li sme najznačajnija pozorišna institucija u zemlji da bude okaljana neosnovanim izjavama jednog čoveka?

Da li kulturno i dostojanstveno treba da postupamo ili svoje zaposlene neosnovano javno da vređamo?
 
Kultura je jezik. Kultura je ono na čemu svakoga dana radimo. Pozorište nema prepreku jezika, pozorište i predstava se razume gde god bili.

Sačuvajmo ono što smo stvorili.

Pozorište bez umetnika na sceni, saradnika iz scene i publke ne postoji.

Hvala vam što ste došli na predstavu. Uživajte!

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom