• Search form

08.11.2018 | 22:32

Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, ministar pomno prati

Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, ministar pomno prati

Sindikat Drame Narodnog pozorišta u Beogradu održao je 8. novembra štrajk upozorenja kojim je ponovio zahtev za ostavku upravnika Dejana Savića, a dok Savić i dalje to odbija, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević poručio je da sa premijerkom Anom Brnabić temeljno razmatra situaciju, ali da treba vremena da bi se došlo do rešenja.

Ministar je sa saradnicima proveo gotovo ceo jednočasovni štrajk sindikata Singlus u foajeu scene “Raša Plaović”, u kojoj su se okupili mnogobrojni glumci i saradnici Drame, a uoči izvođenja predstave “Važno je zvati se Ernest” počela je da pristiže i publika.

Vukosavljevića su dočekali glumci i nedavno smenjeni v.d. direktor Drame Željko Hubač, sa kojima se pozdravio i fotografisao, ali je rekao da to ne mora da znači da je na njihovoj strani.

Vukosavljević je kazao da sa premijerkom razmatra situaciju u Narodnom pozorištu, te da se intenzivno radi na tome da se što pre donese rešenje. Kako je dodao, to ne može da se uradi preko kolena.

Na opaske okupljenih da već tri nedelje traje kriza u Narodnom pozorištu, Vukosavljević je rekao da za tako kompleksnu situaciju to nije dugo vreme.

“Želimo da dobro promislimo, da donesemo odluku koja će biti temeljna, zasnovana na dobrim argumentima i da učinimo ono što je najbolje za ovu instituciju od nacionalnog značaja do koje nam je veoma stalo i zbog toga sam ja večeras ovde”, rekao je Vukosavljević, koji je izjavio novinarima i da je želeo da vidi stanje na licu mesta.

Ministar je pozvao i Upravni odbor Narodnog pozorišta i glumce na “odgovorno suočavanje sa situacijom”, dodajući da treba misliti i na obeležavanje jubileja.

Ako se ispostavi da UO ne može da upravlja krizom, onda Ministarstvo kulture i informisanja mora da reaguje, rekao je Vukosavljević i ponovio da to, međutim, neće biti preko kolena.

Predsednik Štrajkačkog odbora Darko Tomović rekao je da sledeći korak Singlusa zavisi od ishoda štrajka upozorenja.

“O konkretnim potezima - o tom potom, ali sve radimo po zakonu”, naglasio je Tomović i izrazio zadovoljstvo odzivom kolega, kao i podrškom glumaca iz drugih pozorišta.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić ponovio je nešto ranije, međutim, da nema razloga za njegovu ostavku i pozvao na razgovor o rešavanju situacije.

“Da postoji ozbiljan i valjan razlog, ja bih ostavku odavno ponudio. Ja ne mogu da ostavim na cedilu i ove ljude i svoje saradnike i druge. Bez obzira na to, razmišljam i gledam šta i kako, nama je ovo jubilarna sezona, čeka nas Dan pozorišta (22. novembar), čeka nas završetak radova, Veliku scenu smo pustili u pogon…”, izjavio je Savić za N1 i pozvao kolege na razgovor o rešavanju postojeće situacije i, kako je naveo, izlasku iz “ove odvratne i odurne medijske kampanje” u kojoj se, prema njegovim rečima, svi nalaze.

Sindikat Singlus održao je štrajk upozorenja i zatrazio ostavku Savića zbog “neprimerenih istupa u sredstvima javnog informisanja kojima su izrečene brojne neistine i uvrede upućene članovima Drame” zbog čega položaj upravnika postao apsolutno neodrživ. Takođe, zbog “nesavesnog poslovanja kojim je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta, nepreduzimanja bilo kakvih radnji radi sprečavanja nehumanih, nebezbednih i nezdravih uslova za rad”, te zbog “ponašanja koje se konstantno čini prema članovima sindikata i ostalim zaposlenima, a koje za cilj ima povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta”, suprotno Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu. Ostavka Savića zatražena je i zbog nedostavljanja odgovora na legitimna pitanja Sindikata postavljena dopisom od 30. oktobra i ponovljena 5. novembra, te zbog “neodgovornog i nezakonitog poslovanja i kršenja načela zabrane zloupotrebe prava”, kao i zbog ignorisanja višegodišnjih zahteva i molbi zaposlenih za poboljšanje uslova rada.

Singlus je u obaveštenju o štrajku upozorenja, koji je dostavio Vladi Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja, UO Narodnog pozorišta i samom Saviću, zatražio poštovanje i poboljšanje osnovnih ekonomskih prava svih zaposlenih u Narodnom pozorištu, predviđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za ustanove kulture čiji je osnivač država, kao i Zakonom o radu, a naročito ispunjenje višegodišnjih zahteva zaposlenih za poboljšanje uslova rada.

Takođe, zatraženo je poštovanje prava sindikalnih predstavnika tako što će se upravnik i članovi UO javno izviniti za njihove postupke učinjene na sastanku 1. novembra.

Zatraženo je i da organi uprave obezbede adekvatne prostorije za sedište sindikata Singlus u skladu sa Zakonom o radu, te da se u roku od 24 časa odgovori na pitanja postavljena dopisom od 30. oktobra i ponovljena 5. novembra.

“Imajući u vidu da je glumcima i drugim zaposlenima okupljenim oko sindikata Singlus jedini cilj nesmetan, pravilan i kvalitetan rad Narodnog pozorišta, kao ustanove kulture od najvećeg značaja, bez bilo kakve politizacije slučaja, zahtevamo da upravnik Dejan Savić prepozna ozbiljnost situacije, prestane sa neistinitim i nedobronamernim istupima u javnosti, podnese ostavku i na taj način omogući nesmetan rad Narodnog pozorišta u jubilarnoj, 150. sezoni”, poručio je Singlus.

Publici je pre ulaska u salu deljen papir sa zahtevima sindikata Singlus i sa nekoliko pitanja:
 
Da li želite da imate pristojne uslove kao gledalac, koji je izdvojio svoje vreme i novac za kupljenu ulaznicu (da možete da koristite sredstva za higijenu u toaletima pre ili nakon predstave i da se ne pitate da li su izvršene javne nabavke ukoliko ih nema)?

Da li želite da sedite na udobnom stolicama (neoštećenim, nedotrajalim, neiscepanim) dok gledate predstavu?

Da li mislite da oni koje na sceni gledate i svi oni koji iza scene rade kako bi predstava bila izvedena, treba da imaju normalne uslove rada, kao i vi na vašem poslu?

Da li sme najznačajnija pozorišna institucija u zemlji da bude okaljana neosnovanim izjavama jednog čoveka?

Da li kulturno i dostojanstveno treba da postupamo ili svoje zaposlene neosnovano javno da vređamo?
 
Kultura je jezik. Kultura je ono na čemu svakoga dana radimo. Pozorište nema prepreku jezika, pozorište i predstava se razume gde god bili.

Sačuvajmo ono što smo stvorili.

Pozorište bez umetnika na sceni, saradnika iz scene i publke ne postoji.

Hvala vam što ste došli na predstavu. Uživajte!

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

Video
18.11.2018 | 18:36

Urbanu Stupica posle Rodoljubaca

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Bojan Stupica” biće svečano uručena reditelju Andrašu Urbanu 19.