• Search form

24.06.2018 | 15:28

Poklon Maroka Muzeju afričke umetnosti

Poklon Maroka Muzeju afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti (MAU) u Beogradu dobio je vredan poklon Maroka - tradicionalno, ručno rađeno sedlo staro 80 godina, koje je svečano uručio ambasador Mohamed Amin Belhaž tokom 21. Afro festivala u tom muzeju proteklog vikenda.

Kraljevina Maroko je bila počasni gost 21. Afro festivala, čiji je centralni deo programa obeležio nastup šesnaestočlane trupe Ahvaš iz okoline Marakeša, koja je, u atraktivnim nošnjama, predstavila tradicionalne berberske plesove i pesme, saopštio je MAU.

Ambasador Maroka istakao je da MAU na najbolji mogući način, svojim programima i aktivnostima, predstavlja “kuću Afrike” u Beogradu, na šta je zahvalila direktorka Muzeja dr Marija Aleksić.

Dvodnevni program, realizovan uz podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, obuhvatao je muziku, ples, umetnost i zanate. Posebno aranžirani štandovi sa rukotvorinama, tkaninama, nakitom, ali i gastronomskim specijalitetima, predstavili su kulturnu riznicu Afrike.

Program 21. Afro festivala otvorila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić koja je istakla značaj MAU za Beograd, kao i za unapređenje međunarodne kulturne saradnje sa zemljama afričkog kontinenta.

*Foto: Marija Piroški

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.