• Search form

17.04.2018 | 10:16

Trampov dolazak na vlast iz ugla ruskih medija

Trampov dolazak na vlast iz ugla ruskih medija

Među filmovima 11. Beldoksa, koji će biti održan od 7. do 14. maja u Beogradu, najavljen je i dokumentarac Maksima PozdorovkinaNaš novi predsednik” koji iz ugla ruske medijske propagande prati dolazak američkog predsednika Donalda Trampa na vlast.

Komično u tom filmu jeste što je čitava novija istorija odnosa Rusije i Amerike, koja se ponovo zaoštrava u kontekstu aktuelnih događaja u Siriji, data kroz prizmu navodne drevne kletve sibirske princeze mumije...

Film “Naš novi predsednik”, prema navodima Beldoksa, više je od satire o medijima u vremenu kampanje. Pozdorovkin prati čitav splet propagandnih delovanja ruskog predsednika Vladimira Putina kroz serijal gotovo neverovatnih situacija, u koje su uključeni kako obični građani, tako i novinari, politički komentatori, psiholozi, muzičke zvezde i javne ličnosti, pa i vračare, vidovnjaci, astrolozi... Svi oni, unisono, glorifikuju dolazak novog predsednika na čelo SAD.

Te frenetične slike, koje Pozdorovkin prikazuje u filmu, zapravo su odlika jedne moćne mašinerije, koja služi da običan narod poveruje u boljitak kada su odnosi dve velike države u pitanju.

To se, potom, donekle menja inauguracijom Trampa, a posebno američkim napadom na postrojenja u Siriji.

Kroz hronološki složene scenama iz medijskog života jedne imperije, sagledava se kako i u kojoj meri su vesti kontrolisane i kako izgleda mašinerija u rukama jednog moćnog režima. Koliko god to u filmu smešno bilo, “Naš novi predsednik” zapravo ostavlja gorčinu i upitanost gledalaca – da li smo danas zaista pod kletvom jedne drevne mumije?

Film je premijerno prikazan na proteklom Sandensu, gde je dobio izuzetne kritike, a na 11. Beldocsu biće u programu Specijalne projekcije.

Beldoks će prikazati čak 98 filmova u 14 programa, a najavio je više od sto gostiju, kao i bogat program namenjenim filmskim profesionalcima.

Među gostima su najavljeni renomirani autori kao što su Anjes Varda, Ejbel Ferara, Klod Lancman, Ulrih Zajdl, Vlado Skafar, Žoao Pedro Rodriges, Rut Bekerman

Festivalski program biće održan u dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka i Muzej Kinoteke, Muzej savremene umetnosti, bioskopi  Fontana i Cineplexx Ušće i Centar za kulturu ”Vlada Divljan”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.