• Search form

16.04.2018 | 13:14

Ulaz kao izlaz

Ulaz kao izlaz

Izložba savremene bugarske grafičke scene simboličnog naziva “Ulaz – izlaz” otvorena je u Oficirskom domu u Nišu, u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti, a obuhvata radove 36 umetnika različitih generacija.

Umetnici primenjuju kako klasične grafičke tehnike (bakrorez, litografija, suva igla, mecotinta) tako i inovativne (digitalni pint, video, instalacije), eksperimentišu sa novim materijalima i pokazuju da su bojne mogućnosti kombinacije otiska sa dugim medijima.

Izložba, između ostalog, tretira pitanje ontološkog statusa grafike kao likovne discipline, potvrđujući da je u aktuelnom umetničkom trenutku fleksibilna granica među medijima i da umetnici u kreiranju vlastitog likovnog izraza imaju punu slobodu kombinacija i eksperimentisanja, saopštila je GSLU.

Onnik Karanfiljan, Transition

Definišući tematski moto izložbe, kustoskinja dr Desislava Hristova navela je da je ulaz istovremeno i izlaz.

“Nema ulaza bez izlaza. Ulaz u šta? Izlaz iz čega?.... Ovakva koncepcija i sam naziv izložbe povociraju različita tumačenja i brojne asocijacije: početak i kraj, život i smrt, pojedinac i duštvo...”, navela je Hristova.

Otvaranje izložbe

Umetnici zastupljeni na izložbi su članovi Sekcije za grafiku i ilustaciju pri Udruženju umetnika Bugarske, a među njima su Zoran Miše, Ivan Ninov, Kamen Starčev, Sonja Kovačeva, Daniel Lekov, Cveta Petrova, Branko Nikolov, Rosen Tošev, Marija Duhteva, Sašo Stoicov, Kapka Kuneva, Elina Mihailova, Stefan Gadrovski…

Izložba će biti otvorena do 1. maja.

*Naslovna foto: Kapka Kuneva, Anatomy of love

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.