• Search form

08.07.2018 | 11:49

Varvari pobednici 53. Karlovih Vara

Varvari pobednici 53. Karlovih Vara

Kristalni globus za najbolji igrani film na 53. Filmskom festivalu u Karlovim Varima dobio je rumunski “I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians” Radua Žudea o istorijskim greškama koje utiču i na današnje društvo.

Snimljen u koprodukciji sa Češkom, Žudeov film govori o masakru koji je rumunska vojska počinila nad Jevrejima na Istočnom frontu u Odesi 1941. godine, stvarnom događaju koji mlada umetnica želi da rekonstruiše na pozorišnoj sceni. Oživljavajući, između ostalog, rad Hane Arent o banalnosti zla, Žude upotrebom beskompromisne narativne forme u stilu Godara pokazuje da činjenje brutalnih dela nije jedini put ka varvarizmu, već čoveka ka tome može voditi i nedovoljna svest.

Žude je izjavio na 53. KVIFF-u da je u detinjstvu gledao rumunske filmove koji pokazuju da je rumunska vojska bola protiv nacista, iako je to bilo tek od 1944. godine. “Niko to ne shvata danas, jer je sve to propaganda”, izjavio je Žude. Smatrajući da bi Rumunija trebalo da progovori o svojim ratnim zločinima, Žude je izjavio i da nije želeo da napravi istorijski film, već je tražio nešto u prošlosti što ođekuje u današnjici.

Specijalna nagrada žirija, koji su činili Mark Cousins, Zrinka Cvitešić, Marta Donzelli, Zdeněk Holý i Nanouk Leopold, dodeljena je filmu “Sueño Florianópolis” argentinske rediteljke Any Katz, duhovitom i melanholičnom filmu za koji je nagrađena i Mercedes Morán kao najbolja glumica na 53. KVIFF-u, koji je završen 7. jula svečanom ceremonijom dodele nagrada.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Moshe Folkenflik za ulogu u izraelskom filmu “Redemption” (Joseph Madmony, Boaz Yehonatan Yacov).

Za najbolju režiju nagrađen je Olmo Omerzu, autor filma “Winter Flies”, koji je rođen u Sloveniji, a trenutno živi u Češkoj.

Žiri je dodelio i dva specijalna priznanja – ruskoj koprodukciji “JumpmanIvana I. Tverdovskog i slovenačkoj “History of LoveSonje Prosenc.

Nagrada u programu Istočno od Zapada pripala je debitantskom filmu Elizavete StishoveSuleiman Mountain” o životu u Kirgizstanu, a specijalna nagrada žirija tog takmičarskog programa dodeljena je mađarskom ostvarenju “Blossom Valley” (László Csuja).

Novi dokumentarac Vitalija ManskijaPutin’s Witnesses”, koprodukcija sa Češkom, pobedio je u takmičarskom dokumentarnog filma, a specijalna nagrada u toj selekciji dodeljena je austrijskom filmu “WaldenDaniela Cimermana.

KVIFF je prikazao od 29. juna 236 filmova za koje je, prema navodima organizatora, prodato više od 140.000 karata.

Reditelj Beri Levinson, najpoznatiji po “Kišnom čoveku”, dobio je nagradu publike Pravo, kao i Kristalni globus za izvanredan umetnički doprinos svetskom filmu, a primajući nagradu rekao je da je to izuzetna čast za “dečaka iz Baltimora”. “Film je umetnička forma koja povezuje ceo svet. Dok nas različita osećanja razdvajaju, trebalo bi da imamo uvek na umu da smo zapravo prilično isti”, rekao je Levinson.

Nagradu predsednika festivala primili su češki glumac Jaromír Hanzlík i britanski Robert Patinson.

Na otvaranju 53. KVIFF-a Kristalni globus dobio je glumac i reditelj Tim Robins, a posebna počast ukazana je velikom reditelju Milošu Formanu, autoru filmskih klasika kao što su “Crni Petar”, “Svlačenje”, “Let iznad kukavičjeg gnezda”, “Kosa”, “Amadeus”, “Narod protiv Larija Flinta”, “Čovek na mesecu”… U slavu Formana, 53. KVIFF je i počeo njegovim ostvarenjem “Ljubavi jedne plavuše” iz 1965. godine.

Naredni, 54. KVIFF biće održan od 28. juna do 6. jula 2019.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.